Putovanje je lijepo makar i na slijepo

Dio je to rečenice iz knjige Na drugi način lijepo Feruča Lazarića. 12. i 13. 6. 2021. planinarke Planinarskog društva Strahinjčica prisustvovale su promociji  te knjige u Savičentu, kako gradić u Istri zovu njegovi stanovnici. Inače riječ je o gradiću Sentvinčent. Gradić ima dvjestotinjak stanovnika, crkvu, Kaštel, pet gostionica tri pizzerije i kuću Mare vještice. Riječ je o vrlo lijepom gradiću, nadasve urednom. Najpoznatija je znamenitost Kaštel.

U Kaštelu se održala promocija druge knjige Feruča Lazarića u sklopu vikenda inkluzije. Na promociju su pozvane planinarke Društva Smilja, Seka, Ljilja, Dina, Dijana, Jelena, a vozač je bio Dražen. Na taj način one vraćaju Feruču posjet Strahinjčici. Feručo je planinario na Strahinjčici i bio je gost Društva. Ugodno druženje sa Strahinjčice  prenijelo se u Savičent. Sve to ne bi bilo toliko interesantno da Feručo nije slijepa osoba. Naše planinarke su tijekom druženja sa slijepim planinarima spoznale koliko su te osobe strpljive, pažljive. One svakako prilikom planinarenja ovise o pomoći drugih osoba.

Sam program promocije bio je zabavan. Bilo je tu pjesme. Slijepa osoba je svirala harmoniku te su se naše planinarke pridružile i zapjevale. Spoznale su da ne treba imati predrasude prema slijepim osobama jer one sve mogu, naravno da je ponekad potrebna pomoć.

Drugi dan se nastavilo druženje. Nakon doručka slijedila je šetnja do Tondulona prema crkvi Sv. Petra. Slijepe osobe imaju svoje pratitelje koji ih usmjeravaju na putu, a ujedno dočaravaju ljepotu krajolika koji je u ovo doba godine zaista lijep. Mi koji vidimo odmaramo oči na cvijeću koje je ukralo boje dugi, a zajedno sa slijepim osobama udišemo mirise prirode odnosno vriska i majčine dušice. Zanimljiva je ovdje još netaknuta priroda s barama u kojima žive žabe, nama gotovo nepoznate.

Poslije ručka slijedio je povratak kući i obećanje da ćemo se ponovno sresti. Moram napomenuti da Feručo voli pjevati pjesme Rajka Suhodolčana. Na repertoaru su se našle kajkavske popevke pa su planinarke tako promovirale naš kraj.

Planinarsko društvo je zahvalno gradu Krapini jer im je pomogao ostvariti taj izlet.