Opet na Velebitu

Sada je svima već jasno da se Velebit i krapinski planinari vole ne tajno, već javno. Eto nas opet na izletu kojem je cilj , naravno, Velebit i to Baške Oštarije, vrh Kiza.

Do Prpe, odnosno planinarskoga doma, stigli smo dobro raspoloženi za novi pothvat. Po izlasku iz autobusa, dobrodošlicu nam je poželjela bura. Za nas Zagorce ona je bila jaka. Puhalo je i svi smo tražili jakne, nešto što će nas zagrijati. Osim toga moram spomenuti da nas je pratilo oblačno vrijeme te je vrh bio prekriven oblacima. To naše odvažne planinare nije smelo. Uvijek se nadaju boljem što se i ostvarilo jer je bura rastjerala oblake.

Poslušali smo s poštovanjem pjesmu spjevanu u čast Prpe kojeg smo neki od planinara imali priliku upoznati. Bio je to čovjek zaljubljenik u Velebit.

Podijelili smo se u dvije skupine. Jedna , ornija za veće pothvate, krenula je prema Kizi, druga, odnosno nas petero nastavljamo upoznavati Poučnu stazu Terezijanu. Dio je to stare ceste Terezijane izgrađene za vladanja Marije Terezije, a spajala je more i unutrašnjost Hrvatske.

Naše pješačenje Poučnom stazom počeli smo kod kocke. Odatle se pruža predivan pogled na more koje se mreškalo na buri, a mi smo razmišljali hoćemo li se moći kupati u Karlobagu. Nismo se dugo zadržali na vidikovcu jer smo mislili da će nas bura otpuhati u more. 

Poučna staza nije zahtjevna za pješačenje. Put nas vodi uglavnom livadama i šumarcima. To je staza za osobe koje su se zaželjele lagane šetnje u prirodi. U Baškim Oštarijama je sirana pa smo se snabdjeli sa sirom. Vrijeme smo kratili ispijajući pivo i kavu.

Dok smo mi proučavali Poučnu stazu i krijepili se, većina planinara pješačila je put Kize. U daljini se nazire taj goli vrh. Put najprije vodi livadama da bi se došlo do podnožja vrha. Tada je penjanje zahtjevnije. Uz put, vjerovali ili ne , planinarke s dobrim očima pronašle su vrganje. Vjetar je uporno puhao pa je nosio i košulje. Bilo je i susretljivih planinara koji su ljepšem spolu pomagali u penjanju. Svakako treba pohvaliti mladog planinara         koji se popeo na sam vrh, iako su mnogi ostali u podnožju. To im ne zamjeram jer sam i ja prije nekoliko godina, ostala na sigurnom. Uz naše kršne momke bilo je tu i drugih momaka, a neki su mamili poglede. Pogled je bio i veličanstven sa samoga vrha. Sada je vrh bio bez oblaka, iako je vjetar i dalje puhao.

Nakon što su se skupine ponovno spojile, krenuli smo na kupanje u Karlobag. Na plaži nema gužve i pridržavamo se razmaka (odstupi dva metra). Razmaka nema u kafiću. Nakon što se Zagorci okupaju, smrtni je grijeh ležati na plaži. Oni odmah spaze kafić jer se moraju osvježiti od kupanja. Naravno da se dvostruko osvježavaju, u moru i u kafiću. Baja želi osunčati trbuh i mudro zaključuje gledajući ga da je ipak ljepše vidjeti veliku žensku stražnjicu, nego veliki muški trbuh. Konobar nas informira o svom susretu s Krapinom kada je u banci naletio na čovjeka koji se u ranim jutarnjim satima lagano ljuljao. Službenica mu je rekla da je to tako u Krapini. On se tome čudi. E moj konobaru, da ti danas nije bilo Krapinaca od koga bi nešto iskeširao!

Proširila se vijest da je Jura izgubio jednu tenisicu. Baja mu usrdno nudi svoje natikače. Ne odustaje Jura od potrage i pretraživši sve molove na opće zadovoljstvo prisutnih nalazi je i tvrdi da je ona bila smo jedna instalacija na molu.

Odjednom mi pogled skrene na tri gracije. Jedva ih prepoznajem. One kao da su na plaži u Nici. Išetale djevojke haljine. Neka se vidi raskoš. Bitno je da nisu ostale nezapažene.

Eto nas nakon pješačenja i kupanja u autobusu na povratku kući. Glazba i pjesma sastavni su dio izleta. Smilja je Jeleni predložila uparivanje koje je uspjelo. Jeleni je nakon nekog vremena ponestalo baterije pa je pozvala Šojku da je zamijeni kod uparivanja. Nadobudno se Šojka primio posla. Traži savjet za uparivanje. Jadan ti Šojka kad ti u ovim godinama savjet treba. I tako planinarke nastoje voditi Šojku u postupku uparivanja. Na tom mukotrpnom putu nailazi na prepreke i komplikacije. Negdje putem gubi ključ pa ga traži. Trebalo je to biti uparivanje kakvo se rijetko sluša, međutim pred uparivanje (predigra) nije uspjelo. Predugo je sve trajalo pa je izgubilo smisao. Neminovan je bio neuspjeh na razočaranje u autobusu. Ako uparivanje nije uspjelo Šojki, uspjelo je Marici.

Na kraju pohvale istoj toj Marici na lijepo osmišljenom izletu, a i vodičima na uspješnom vođenju.

Ovaj izlet završava gdje je i počeo, kod Hušnjakova. Sve vas pozdravljam do novog uparivanja.

Marija Bolšec