14.05. Izlet u Liku

Zir – Pećinski park Grabovača / rijeka Lika – Vrila Gacke

PD Strahinjčica organizira za članove društva izlet u Liku (Zir – Grabovača – Gacka) u subotu, 14. svibnja 2016. godine.

Prijave uz obaveznu uplatu novca za pokriće troškova prijevoza do popunjenja autobusa primaju se u trgovini Samoizbor Krkalo, Magistratska 12, Krapina, radno vrijeme 7:30-16:00 sati, najkasnije do srijede, 11.05.2016. do 12 sati

Plan izleta
04:40 – 05:00 okupljanje planinara na parkiralištu kod Hušnjakovog,
05.00 – polazak prema Lici,
06:10 – 06:25 – stanka na odmorištu Vukova Gorica
08:00 – dolazak do zaselka Trkulje
08:10 – uspon na brdo Zir
09:30 – dolazak na vrh
10:50 – povratak u Trkulje
11:00 – nastavak vožnje prema Perušiću
11:50 – dolazak u Pećinski park Grabovača
12:00 – 13:30 – oblizak Špilje Samograd
13:30 – 16:30 – Ruta do rijeke Like
17:00 – nastavak vožnje za Ličko Lešće
17:30 – 19:30 – Vrila rijeke Gacke
19:45 – polazak autobusa prema Krapini
21:30 – 21:50 – stanka na odmorištu Vukova Gorica
23:00 – očekivani dolazak u Krapinu

Cijena
Cijena prijevoza autobusom za 50 prijavljenih putnika po osobi iznosi 160 kn
Cijena prijevoza autobusom za 30 prijavljenih putnika po osobi iznosi 200 kn
Prednost imaju članovi PD Strahinjčica s uredno podmirenom članarinom za tekuću godinu, a za članove ostalih planinarskih društava formira se lista čekanja.
U cijenu je uključena ulaznica za Obilazak špilje Grabovača i Rute do rijeke Like uz pratnju vodiča (30+10 kn).
Izlet se odgađa u slučaju više dana lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika.

Oprema
Obavezna je upotreba planinarskih cipela sa rebrastim đonom, adekvatne za kretanje po vlažnim i skliskim stepenicama. Temperatura zraka u pećini kreće se od 7-10°C, treba se toplije obući, ili najbolje slojevito tako da se ukoliko je vani toplo vrijeme možete raskomotiti. Hrana i piće iz ruksaka.

Voditelj putovanja: Željko Žnidarić

Napomena
Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Organizator zadržava pravo izmjena i dopuna plana prema uvjetima na terenu.

Predsjednica Komisije za društveni život
Leljak Smilja

Zir

Zir je neveliko usamljeno brdo visoko 850 m, koje će dok se vozite Dalmatinom kroz Liku svakako zaokupiti vaš pogled. Zir vas jednostavno poziva da mu dođete u pohode. Sa vrha Zir otvoren je pogled u svim smjerovima

Špilja Samograd jedina je turistička špilja na području parka te je ulaz u nju dopušten samo u pratnji vodiča parka. Nalazi se na brdu Grabovača, 800m udaljen umjereno teškom uzbrdicom, dijelom olakšanom drveno-kamenim stepenicama, od suvenirnice/info pulta parka.

PONUDA-Samograd-2  samograd-izbor-3

Špilja se nalazi u ponikvi u koju se ulazi putem betonskih stepenica s rukohvatom, dok se u samoj špilji nalaze kamene ručno isklesane stepenice stare više od 100 godina i drveni rukohvati. U cijenu ulaznice uključena je i pratnja vodiča koji će vas odvesti do špilje Samograd, pričati vam o njenom nastanku i povijesti, povijesti mjesta Perušić i Javne ustanove te odgovarati na pitanja koja vas zanimaju. Obilazak špilje traje okvirno sat vremena

Ruta do rijeke Like (2,5 – 3h, dužina rute: 3 km) Polazak kod ulaza u PP Grabovača – općenite informacije o parku, šetnja do arheološkog lokaliteta, kapela Sv. Ivana i Medine pećine, zaustavljanje kod „Mehine drage“ – upoznavanje s načinom obrade zemlje starih ličana, prolaz područjem „nekadašnje špilje“ s jasno vidljivim dijelovima špiljskog nakita na površini, zaustavljanje kod „lovačke čeke“ predavanje o flori i fauni ovog kraja, šetnja do rijeke Like – predavanje o Lici – drugoj po veličini ponornici u Europi – slobodno vrijeme za ručak, kupanje, ribolov ili jednostavno uživanje u prirodi.

Gacka istječe na devet vrela, od kojih tri veća: Veliko i Malo Tonković vrilo te Majerovo vrilo.

Vrilo-okolica-6  Vrilo-okolica-1

Odvodnjava ih rijeka Gacka čiji meandarski tok na travnatom sagu polja doprinosi posebnoj pitomosti krajolika između Velebita i Male Kapele. Vrila Gacke ujedno su i vrijedan etnografski lokalitet. Voda u kršu više je od simbola života, ona je tu doslovno sam život.. Prirodna raznolikost na ovako malom području zadivljujuća je. U raskoši boja,mirisa i šume priroda razotkriva svu savršenost logike stvaranja koja je i ovdje došla do punog izražaja.