Maceljsko gorje

maceljska_gora

Karta (2011.): Maceljsko gorje

Macelj razdvaja Hrvatsko zagorje sa sjeverne strane od slovenske regije Haloze.
Pruža se približno u smjeru istok – zapad od Trakošćana do Rogatca u dužini oko 20 km. Prijevoj Stog na cesti Krapina – Ptuj dijeli ga na dva dijela.
Zapadni dio, koji je glavni dio, viši je, strmi je i ima tipičan oblik planinskog hrpta s bočnim višim brežuljkastim grebenima.
Istočni dio je niži koji konfiguracijom nalikuje tipičnom zagorskom humlju, razdvojen je na dvije paralelne visoravni tokom potoka Čemernica, koji vodom puni Trakošćansko jezero.
Sjeverna strana je strma i nalazi se na strani Slovenije, dok je južna položenija i razbita na puno brežuljkastih uzvisina. Taj dio je bogat izvorima vode.

Macelj je šumovita gora u kojoj prevladava bukva uz primjese hrasta u glavnom dijelu gorja, izvorište je rijeke Sutle, Krapinice i Bednje.
Izvor Sutle (n/v 640m) je na samoj granici Hrvatske i Slovenije, 100 m ispod najvišeg vrha Belinovca (718 m), koji je na teritoriju Republike Slovenije.
Za planinare gora je postala pristupačnija nakon obilježavanja i otvaranja planinarske obilaznice “Štajersko – zagorska krožna pot”, 1968. g., a kasnije probijanjem šumarskih cesta u nekoliko pravaca za potrebe šumarije. Nakon zabrane prijelaza granice, da se ne bi smanjio i onako skroman posjet gori, 1999.g. P.D. Strahinjčica je trasiralo i označilo planinarski put teritorijem Hrvatske uz granicu sa Slovenijom, od graničnog prijelaza Lupinjak do izvora Sutle.

Priazi Maclju – izvoru Sutle (640 m):
– granični prijelaz Lupinjak – Hromec (pilana) – Mali Kravnjak – vrh Osovnjaka (Švedski stol) – izvor Sutle     2,30 – 3 h
– Gornji Macelj (crkva) – Loborščak – izvor Sutle      2,30 h
Pristupi do Gornjeg Maclja: želj. stanica Đurmanec, zagorskom magistralom ili autocestom Zagreb – Macelj izlaz Đurmanec
– Pl. kuća na Strahinjčici – Malikci – Donje Jesenje (Kovačeci) – Filipanci – Gornji Macelj (crkva) – Loborščak          6 – 6,30 h

Leave a Reply