VRŠIČ – SLEMENOVA ŠPICA – TAMAR 09.07.2023.

PLANINARSKO DRUŠTVO STRAHINJČICA ORGANIZIRA IZLET NA VRŠIČ – SLEMENOVA ŠPICA – TAMAR u nedjelju, 09.07.2023.

Julijske Alpe prekrasan su gorski ambijent, na sjevernom dijelu Slovenije. Najviši vrh u tom planinskom masivu je Triglav (2864 m), a ima tu još mnogo zanimljivih i atraktivnih stjenovitih vrhova (Škrlatica, Prisojnik, Mojstrovke, Razor, Jalovec, Mangart, Bavški Grintavec itd.). U okviru ovog izleta obići će se jedan od pristupačnijih i atraktivnijih vrhova – Slemenova špica (1911 m), ali i biseri Alpa – prijevoj Vršič, doline Tamar i Planica, jezero Jasna…

VRŠIČ (1611 m) je poznati planinski prijevoj u Julijskim Alpama. To je najviša točka na cesti koja povezuje Gorenjsku (Gornjosavsku dolinu) s Trentom (dolinom Soče). Atraktivnu Vršičku ili Rusku cestu gradili su tijekom Prvog svjetskog rata ruski zarobljenici. Preko 24 serpentine cesta se penje od Kranjske Gore (810 m) do Vršiča (1611 m) i potom preko 26 serpentina spušta na drugu stranu u Log (620 m). 

SLEMENOVA ŠPICA (1911 m) je izrazito slikovit i jedan od pristupačnijih vrhova. Odlikuje se prekrasnim vidicima, a prizor malih planinskih jezera na lijepoj livadi sa „gorskim kristalom“ Jalovca u pozadini jedna je od najljepših planinskih razglednica Slovenije. Vrh je prekriven busenima planinske trave i stablima ariša.

Dolina Tamar jedna od najljepših ledenjačkih dolina u Julijskim Alpama na krajnjem sjeverozapadu Slovenije. Nekada davno, obližnji seljaci iskrčili su šumu, uredili dolinu i sagradili lijepu pastirsku kolibu, današnji planinarski  Dom v Tamarju (1108 m). U podnožju doline, nedaleko od planinarskog doma, nalazi se prekrasan slap Nadiže. 

PLAN IZLETA

Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 5.00 sati. U 5:15 sati krećemo na vožnju kroz Sloveniju, s pauzom na Trojanama, sve do Kranjske Gore i dalje do prijevoja Vršič, odakle započinjemo s planinarenjem. Put s prijevoja Vršiča se postupno uspinje na manji prijevoj a zatim vodi vrlo zanimljivim položenim terenom, kroz šumarke ariša, s lijepim vidicima prema vrhovima Mojstrovki, Jalovcu, Prisojniku, Poncama i drugim alpskim velikanima. Do Slemenove špice stižemo nakon dva sata, a nakon odmora na vrhu spuštamo se u dolinu Tamar, strmom stazom kroz Črne vode, za što nam je potrebno daljnjih 2 sata hoda. U Domu v Tamarju  možemo se okrijepiti i razgledati obližnji slap i izvor Nadiže. Do parkirališta nas očekuje još sat vremena hodanja dolinom do Planice, poznate po skijaškim skokovima. Nakon toga nas očekuje razgled Kranjske Gore i obližnjeg jezera Jasna.

Povratak u Krapinu planiran je u 19.00 sati, a dolazak u Krapinu se očekuje do 23.00 h.

Vrijeme hoda: 5 sati 

Zahtjevnost ture: Kondicijska: K1 – (visinska razlika od 500 do 1000 m)

Tehnička: T1/2– Nezahtjevno, jedini zahtjevniji dio je pred kraj spuštanja, kraći dio kroz grapu s većim kamenjem koje zbog blizine vode zna biti sklisko.

Cijena: 25 po osobi.

Cijena je bazirana na 50 prijavljenih planinara. U slučaju manjeg broja prijava Društvo ima pravo korekcije cijene.

Molimo Vas da svoju zainteresiranost najavite Miljenki Triller svakodnevno iza 18 sati na telefon 091 9584909 do ponedjeljka 03.07.2023.

Uplate troškova prijevoza u prostorijama Društva na Trgu Ljudevita Gaja 12 u Krapini u utorak 04.07.2023. godine od 19,00 do 20,00 sati, uz predočenje planinarske iskaznice s važećom markicom za tekuću godinu. Prednost sudjelovanja na izletu imaju aktivni članovi društva, neovisno o redoslijedu prijave.

OPREMA: Standardna planinarska, zaštita od kiše, vjetra i sunca. Hrana i piće iz ruksaka. Dom u Tamaru je opskrbljen hranom i pićem.  Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom. Za prelazak državne granice obavezna je važeća osobna iskaznica ili putovnica.  Obavezno ponijeti dovoljnu količinu vode, minimalno 1,5 l vode po osobi. Prilikom spuštanja prolazimo pokraj izvora gdje je moguće nadopuniti zalihe.

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča.

Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

Vodič: Miljenka Triller (0919584909)