VLAŠIĆ (BIH) 28-29.05.2022.

Vlašić je planina jedinstva mnogih prirodnih vrijednosti, ne ostavlja ravnodušnim nikog i čini se, nikad. Vrijeme, godišnje doba, pa čak i kraći boravak, razlog su za trajnu i neraskidivu, gotovo intimnu vezu svakog ponaosob. Takvim ga prije svega čini spoj gotovo nenarušene prirodne jednostavnosti, a ipak ljepote koju je i najvećim novcem nemoguće imitirati i tu više nego u nečem drugom, reklo bi se, leži “šarm” ove planine.

Vlašić tako vješto, a zahvaljujući turističkim radnicima, prati trendove turističke ponude uvažavajući potrebe suvremenog čovjeka, a da pri tome ne naruši prirodni balans. No baš zato, ova planina zlata je vrijedna jer svoje mjesto mogu naći svi: planinari, sportaši, paraglajderi ili tek šetači i ljubitelji prirode i čistog, a ovdje visoko vrijednog zraka, pa se s pravom boravak na Vlašiću tretira kao korištenje „zračnih toplica“. Zato je to mjesto za zdrave i bolesne, djecu i starce, ali i poslovne ljude i mlade. Jednako je ugodno tokom cijele godine, ljeti uglavnom uz Ugar, tipičnu planinsku rijeku, a ne ostavlja ravnodušnim niti obilazak Paljenika najvišeg vrha smještenog na 1933 metra. Sva ova ljepota od Travnika, udaljena je svega 28 kilometara, a povezana uvijek prohodnim putem čak i u najtežim zimskim uvjetima kada je visina snijega često i preko jednog metra.

PLAN IZLETA

28.05.2022. Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 4:15. U 4:30 polazak autobusa preko GP Gradiška prema Travniku – Galici. Dolaskom na Galicu kreće naš obilazak planine Vlašić. Krećemo u smjeru planinarske kuće „Jusuf Pečenković“ na Devečanima, cca 1,5 do 2 sata hoda. Nakon odmora u planinarskoj kući krećemo do vrha Vlašića Paljenik (1933nmv) cca 1,5 sata hoda. Ovisno o tome koliko će nam vremena preostati, postoji mogućnost odlaska i do drugog vrha Vlaška gomila (1919nmv).  Povratak do planinarske kuće na Devičanima, šetnja i razgledavanje  Paklarskih stjena po želji, večera i druženje.

29.05.2022. Nakon  doručka povratak prema Galici gdje nas čeka autobus. Krećemo prema Travniku gdje ćemo imati slobodno cca 2 sata za razgledavanje. Iz Travnika krećemo prema Krupi na Vrbasu. Slobodno vrijeme za šetnju,  ručak i slične aktivnosti  cca 1,5 sat. Dolazak u Krapinu u kasnim večernjim satima.

Vrijeme hoda: 4-5 sati

Zahtjevnost: K2 kondicijski umjereno / T1 – tehnički nezahtjevno

Troškovi prijevoza, večere i noćenja: 300,00 kn po osobi

Cijena je bazirana na 50 prijavljenih planinara. U slučaju manjeg broja prijava Društvo ima pravo korekcije cijene.

Molimo Vas da svoju zainteresiranost najavite Robertu Pernjek svakodnevno iza 15 sati na telefon 091/795-4619 do 22.05.2022. Uplate troškova prijevoza u prostorijama Društva na  Trgu  Ljudevita  Gaja  12 u  ponedjeljak,  23.05.2022. godine  od 19:00  do  20:00 sati, samo uz predočenje  planinarske  iskaznice  s važećom  markicom  za tekuću  godinu. Prednost sudjelovanja na izletu imaju aktivni članovi društva, neovisno o redoslijedu prijave.

OPREMA: Standardna  planinarska,  zaštita od kiše,  vjetra  i sunca.  Hrana  i piće  iz ruksaka. Potrebno  je ponijeti važeću osobnu  iskaznicu, zdravstvenu  iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom. Preporuka za gamaše zbog mogućnosti snijega.

VODIČ: Robert Pernjek (091/795-4619)

NAPOMENA: Odazivom   na izlet  svaki pojedinac   potvrđuje   kako ispunjava  neophodne zdravstvene  i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje  na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča.

Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

VODIČ:

Robert Pernjek