Velebit – SVETO BRDO, 26.05.2024.

PLANINARSKO DRUŠTVO STRAHINJČICA POZIVA VAS NA IZLET JUŽNI VELEBITSVETO BRDO u NEDJELJU 26.05.2024.

Njegova „svetost“ Sveto Brdo (1751 mnv), drugi je najviši vrh Velebita i svojim piramidastim vrhom najuočljiviji vrh bilo da gledamo s morske ili ličke strane. Sveto Brdo je prilično strmo, posebno iznad istočne, kontinentalne strane. Izdiže se na nekih 1200 m, ravno iz Ličke visoravni. Padina, koja je pod bukovom šumom do 1400 m, završava se liticama i krškim stijenama. Sa svih ostalih strana piramida Svetog Brda je travnata s pokojim patuljastim borom. Na jugoistčnoj strani, preko 400 metara niže, nalazi se visoravan Dušice, preko koje je planiran i naš pohod. Sveto Brdo ili Holly Mountain svoje je ime dobilo jer su ljudi vjerovali da se za vrijeme oluja tamo gore obračunavaju Božanske i Zle sile. Na vrhu je drveni križ visok oko 4 metra, a ispod u komadiće razbijena ploča sa 10 Božjih zapovijedi. 

PLAN IZLETA 

Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 4:45 sati. U 5:00 sati polazak autobusa preko Svetog Roka do prijevoja Mali Alan i dalje do Liščanske drage. Očekivani dolazak na početak uspona je oko 10:00 sati. Staza ide kroz šumu, a potom izlazi na livade ispod vršnog dijela gdje ćemo napraviti kratku pauzu. Završni dio je strm i bez hlada. Nakon približno sat vremena dolazimo na vrh. Uživanje u pogledima i odmaranje prije silaska. Povratka do autobusa. Polazak za Krapinu je planiran u 17:00 sati, a očekivano vrijeme dolaska je oko 22:00 sata.

Vrijeme hoda:  6 -7 sati ukupno

Zahtjevnost: K3 – kondicijski umjereno zahtjevno / T1 – tehnički nezahtjevno

Troškovi: 30 € po osobi

Cijena je bazirana na 50 prijavljenih planinara.

U slučaju manjeg broja prijava Društvo ima pravo korekcije cijene.

Molimo Vas da svoju zainteresiranost najavite Mariji Strmečki svakodnevno iza 18 sati na telefon 091 569 5186 do 20.05.2024 ili putem online prijavniceUplate troškova prijevoza u prostorijama Društva na Trgu Ljudevita Gaja 12 u ponedjeljak, 20.05.2024. godine od 19,00 do 20,00 sati, samo uz predočenje planinarske iskaznice s važećom markicom za tekuću godinu. .

OPREMA: Standardna planinarska, zaštita od kiše, vjetra i sunca. Hrana i piće iz ruksaka. Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom. 

Po povratku moguće je stajanje u Gospiću i večera u nekom restoranu, naravno, AKO BUDE INTERESA.

VODIČI: Marija Strmečki (091 569 5186), pomoćni vodiči pripravnici društva

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča.

Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

VODIČ: Marija Strmečki