UČKA I VRH VOJAK, 27.11.2022.

PLANINARSKO DRUŠTVO STRAHINJČICA POZIVA NA IZLET UČKA I VRH VOJAK U NEDJELJU 27. STUDENOG 2022. GODINE

Učka je najviši vrh Istarskog poluotoka koja je ujedno i Park Prirode. Vrijednosti zbog kojih je Učka proglašena parkom prirode poznate su već odavno, a leže u njenom reljefu i neposrednoj blizini mora, što je uvjetovalo razvoju specifične klime te bujne šumske vegetacije. Prijevoj Poklon dijeli Učku i Ćićariju, a Istru od riječkog područja i preko njega prelazi državna cesta kojom se odvijao sav promet od Rijeke prema Istri sve do izgradnje tunela kroz Učku.

PLAN IZLETA

Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 4:45 sati. U 5:00 sati polazak autobusa prema Rijeci, a zatim prema Poklonu. Do prijevoja dolazimo oko 8:30 sati. U 9:00 sati krećemo stazom prema Dolu, preko sedla pod Vojakom te na vrh Učke (1.396 m). Vojak je najviši vrh Učke i istarskog poluotoka. Njegovo je tjeme gol travnati hrbat strmih strana, na čijoj se vršnoj točki nalazi kameni razgledni toranj visok desetak metara koji je sagrađen 1911., a njegova terasa, do koje vodi 30 stuba, jedan je od najljepših vidikovaca u cijeloj Hrvatskoj. Povratak prema prijevoju Poklon. Kako su hodočasnici iz Istre upravo na ovom prijevoju po prvi put vidjeli Trsat, redovito bi se u tom trenutku poklonili Majci Božjoj Trsatskoj. Upravo zbog tog običaja je nastao naziv „Poklon“. U 15:30 sat krećemo autobusom prema Opatijskoj rivijeri u posjet opatijskom adventu. Iz Opatije prema Krapini odlazimo oko 19:00 sati, a dolazak u Krapinu očekuje se oko 22:00 sata.

Cijena: 155,00 kn po osobi 

Cijena je bazirana na 50 prijavljenih planinara. U slučaju manjeg broja prijava Društvo ima pravo korekcije cijene.

Molimo Vas da svoju zainteresiranost najavite Mariji Strmečki svakodnevno iza 18 sati na telefon 091 5695186 do nedjelje 20.11.2022.

Uplate troškova prijevoza u prostorijama Društva na Trgu Ljudevita Gaja 12 u Krapini u ponedjeljak 21.11.2022 godine od 19,00 do 20,00 sati, uz predočenje planinarske iskaznice s važećom markicom za tekuću godinu. Prednost sudjelovanja na izletu imaju aktivni članovi društva, neovisno o redoslijedu prijave.

OPREMA: Standardna planinarska, zaštita od kiše, vjetra i sunca. Hrana i piće iz ruksaka. Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom. Preporuča se i ponijeti dovoljnu količinu vode, minimalno 1,5 litar po osobi. 

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča.

Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

VODIČ:

Marija Strmečki  (0915695186)