STAZA KAMENIH STUPI – 08.08.2021.

PLANINARSKO DRUŠTVO STRAHINJČICA POZIVA NA IZLET STAZA KAMENIH STUPI U NEDJELJU, 8. KOLOVOZA 2021. GODINE

Čitava Vinodolska dolina je jedna prekrasna priča, satkana od bogate povijesti, brojnih kulturnih i povijesnih spomenika, prirodnih ljepota i tradicije. To su stara naselja i gradovi, obrambene gradine, kule i kašteli, sakralna zdanja i riznice, tradicionalna seoska arhitektura, glagoljski natpisi, zavičajne zbirke, kiparska i slikarska ostvarenja, te prekrasna priroda puna kontrasta – mora, zelenila i krša. Staza kamenih stupi” je “oživljeni” stari put kroz brdo Klamarušu, koji se nadvio nad selo Baretići u blizini Grižana, u zaleđu Crikvenice, a koji je u minulim vremenima bio jedna od poveznica naseljenih mjesta sa šumskim predjelima i Gorskim kotarom. Duž staze otkriva se prekrasan krajolik, te prirodni i kulturno-povijesni spomenici (sakralni objekti, gradina…). Riječ je o kružnoj stazi, dugoj oko 10-ak kilometara, a savladava 380 m visinske razlike. Na njoj se nalazi preko 1.300 isklesanih ili ugrađenih u stijene kamenih stepenica (stupi). Pogled obuhvaća Vinodolsku dolinu, Tribaljsko jezero, more, otoke i Učku u daljini.

PLAN IZLETA

Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 5:45 sati. U 6:00 sati polazak autobusa do mjesta Grižane, gdje oko 9.30 sati započinje pješački dio puta. Staza počinje i završava u centru Grižana. Vodi preko zidina kaštela, nakon čega slijedi uspon po „stupima“ kroz usjek Klamaruše, pokraj špilja Karlova peć donja i gornja i atraktivne stijene Babinog Kuka. Dalje nastavljamo po grebenu do vidikovca Pridva odakle se vraćamo kružnom stazom do Grižana. Dolazak u Grižane se očekuje oko 15.30 sati. Po povratku iz Grižana spuštamo se na Crikveničku rivijeru gdje slijedi kupanje. Povratak u Krapinu planiran je u 19 sati, a dolazak u Krapinu se očekuje oko 22.30 h.

Vrijeme hoda: 6 sati 

Zahtjevnost ture: Izlet je primjeren planinarima s dobrom kondicijom.

Kondicijska: K2 – srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)

Tehnička:

T1 – Nezahtjevno (veći dio staze)

T2 – dio staze – srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)

T3 – dio staze prema spiljama i Babinom kuku – zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala)  

Cijena: 130 kn po osobi.

Cijena je bazirana na 50 prijavljenih planinara. U slučaju manjeg broja prijava Društvo ima pravo korekcije cijene.

Molimo Vas da svoju zainteresiranost najavite Miljenki Mužar svakodnevno iza 18 sati na telefon 091 9584909 do nedjelje 1.8.2021.

Uplate troškova prijevoza u prostorijama Društva na Trgu Ljudevita Gaja 12 u Krapini u ponedjeljak 2.8.2021. godine od 19,00 do 20,00 sati, uz predočenje planinarske iskaznice s važećom markicom za tekuću godinu. Prednost sudjelovanja na izletu imaju aktivni članovi društva, neovisno o redoslijedu prijave.

OPREMA: Standardna planinarska, zaštita od kiše, vjetra i sunca. Hrana i piće iz ruksaka. Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom. Obavezno ponijeti dovoljnu količinu vode, minimalno 2 litre vode po osobi.

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča.

Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

Vodiči: Miljenka Mužar (0919584909) i Emil Borlinić