PD Strahinjčica organizira izlet na Maceljsku goru i Strahinjčicu

PD Strahinjčica organizira izlet na Maceljsku goru i Strahinjčicu u nedjelju 28. veljače 2016. godine.

Maceljska gora je razgranati gorski hrbat koji se proteže u smjeru zapad-istok, od Rogateca u Sloveniji do Trakošćana, u duljini od 22 km. Na dva dijela hrbat Maceljske gore dijeli cestovni pravac Krapina-Ptuj kod Donjeg Macelja. Najviši ogranak je Log s vrhom Balinovec (718 m) u Sloveniji, a istočno je, u Hrvatskoj, nešto niži vrh s masivom Čemernica (potočna dolina zapadno od Trakošćana), s najvišom kotom Kamenom gorom (489 m). Najslikovitiji i najzanimljiviji dio Maceljske gore je područje ispresijecano potočnim dolinama između Čemernice (Brezova Gora) i Gornjeg Jesenja. Planina je prekrivena uglavnom bjelogoričnom šumom (bukva, hrast kitnjak, grab). Maceljska gora zanimljiva je za lakše i teže pješačke ture .

Strahinjščica je srednje visoka šumovita planina (846 m) koja povezuje Ivanščicu na istoku, s Kostelskim gorjem na zapadu i zajedno s njima dijeli Zagorje na dvije kotline. Njezina glavna kosa strmo se uzdigla između sela Jesenja i Strahinja, u smjeru istok – zapad, u dužinu od desetak kilometara. Ta kosa na zapadu završava markantnim strmim vrhom s kamenom glavicom odakle je lijep vidik (Slon, 445m), a na istoku Hajdinim zrnom (738 m) na kojemu su Pisane pečine. Od Ivanščice je dijeli sutjeska Očura, a od Kostelskog gorja sutjeska Krapinice. Smatra se posebnom planinom zbog velikih strmina, duboko usječenih klanaca, ogoljelih grebena i vapnenačkih stijena. Unatoč tome može se bez većih poteškoća prijeći uzduž i poprijeko. Najzanimljivija mjesta na gori su planinarski dom s okolicom i stijena Dedek iznad doma, s koje je lijep vidik na Zagorje, Medvednicu i Sloveniju.

Plan izleta

07:30 – 08:00 – Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog

08:00 ‐ Polazak za Donji Macelj

08:20 ‐ Dolazak na parkiralište kod HRC-a

08:30 ‐  Polazak preko Srevasta i Koprivnice Zagorske prema Donjem Jesenju (1:50 h)

09:30 – 9:40 – Kraći odmor za osvježenje i podešavanje opreme

10:30 – 11:00 – Odmor u Donjem Jesenju kod trgovine

11:00 – Nastavak hodnje prema Gornjem Jesenju (1:00 h)

12:00 – 12:15 – Kraći odmor

12:15 – Slijedi nastavak izleta usponom od zaselka Malikci prema Planinarskoj kući Strahinjčica

14:30 – Očekivani dolazak do Planinarske kuće*

Odmor i druženje u Planinarskoj kući

Povratak u Krapinu prema vlastitom nahođenju.

Oprema

Standardna planinarska. Zaštita od zime (kapa, rukavice i dr.). Hrana i piće iz ruksaka.

Cijena i prijave

Prijave se primaju u trgovini Amadeus, Trg Ljudevita Gaja 13, Krapina do srijede, 24.02.2016. (12h). Cijena prijevoza autobusom po osobi iznosi 15 kuna (ovisno o broju sudionika moguće korekcije + / – 5 kn). U slučaju manje od 20 prijavljenih izlet se ne odgađa, već se sa parkirališta Hušnjakovog kreće osobnim automobilima prema dogovoru na licu mjesta. Izlet se odgađa samo u slučaju više dana lošeg vremena.

Vodič: Vjekoslav Žigman 091/8925-364 

Napomena

Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Organizator zadržava pravo izmjena i dopuna plana prema uvjetima na terenu.

*Planinarska kuća Strahinjčica će taj dan biti otvorena i zagrijana

 Predsjednica Komisije za društveni život

Leljak Smilja

PDF