OTOK RAB, subota, 17.03.2018.

PLANINARSKO DRUŠTVO STRAHINJČICA
POZIVA NA IZLET

OTOK RAB
Kamenjak (408 m) – Premužićeva staza – Lopar
U SUBOTU, 17. OŽUJKA 2018. GODINE
PLAN IZLETA

Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 5:00 sati. U 5:15 sati polazak autobusa preko Karlovca, Žute Lokve, prijevoja Vratnik, Senja do Stinice (trajekt za Rab 9:15 sati). Dolazak oko 9:45 sati u Mundanije i početak uspona prema najvišem rapskom vrhu Kamenjak (408 m). U 11:30 sati dolazak na vrh, kraći odmor te nastavak hodnje otočnim grebenom i dijelom Premužićeve staze, sastavnim djelom otočnog Geoparka koji obiluje zanimljivim geološkim i geomorfološkim znamenitostima, poput skrivene doline Fruga gdje se na primjerima neobičnih oblika tla najbolje vidi utjecaj erozije na flišno tlo i vegetaciju. Neki od oblika nalikuju na kule i piramide i mogu biti do visine od 5 metara. Očekivani dolazak u Lopar oko 15:30 sati. Obilazak poluotoka Lopara i slobodno vrijeme. Lopar je značajni krajobraz od 1969. godine i iznimni je pješčani raj sa mnoštvom uvala i lijepim panoramskim vidicima koji se protežu sve do vrhova Velebita. Krajobraz su odredile pješčane piramide, fosili i druge geološke i arheološke zanimljivosti. Loparski pijesak je vrlo specifičan jer potječe iz dalekih Alpa s kojih je nanošen jakim tropskim olujama te se ovdje taložio pod utjecajem plima i oseka. Okupljanje u Loparu kod dogovorenog mjesta u 18:30 h. U 18:45 sati polazak prema mjestu Rab. Mogućnost razgledavanja mjesta i okrijepe u lokalnim ugostiteljskim objektima. Vrijeme polaska prema trajektnoj luci u 20:30 sati (trajekt za Stinicu 21:30 sati). Očekovani dolazak u Krapinu je oko 01:30 sati.

Vrijeme hoda: oko 6 sati.
Zahtjevnost: kondicijski umjereno zahtjevna, tehnički nezahtjevna

Troškovi:
Prijevoz: 190,00 kn po osobi na bazi 28 učesnika, a 130,00 kn na bazi 51 učesnika.
Obzirom na prijavljeni broj sudionika moguće su korekcije cijena – rješava se na licu mjesta.
Za prijavu je obavezna uplata novca za pokriće troškova prijevoza do popunjena autobusa, a najkasnije do 09. ožujka 2018. godine do 18:00 sati (petak). Uplata u caffeu „Gaj“, Magistratska 8, Krapina. Prednost imaju članovi PD „Strahinjčica“.

OPREMA: standardna planinarska, hrana i piće iz ruksaka, zaštita od štetnih sunčevih zraka

VODIČ: Borlinić Emil, POMOĆNI VODIČI: Strmečki Marija (091 5695 186) i Žnidarić Željko (098 589 070)

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča.
Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

PREDSJEDNIK DRUŠTVA:

Klasiček Miro