Lička Plješivica – vrh Poštak, 22.10.2023.

PLANINARSKO DRUŠTVO STRAHINJČICA POZIVA NA IZLET HORTUS DIABOLI, šetnju vražjim vrtovima Poštaka* (1425 m), najjužnijom planinom masiva Ličke Plješivice**, u nedjelju, 22. listopada 2023. godine

PLAN IZLETA

Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 5:45. U 6:00 polazak autobusa prema Gračacu. Očekivani dolazak do Otrića je oko 10:00 kad započinje uspon travnatim livadama prema prirodnoj galeriji zanimljivih kamenih monolita nastalih djelovanjem vjetra. Na tom prepoznatljivom obilježju Poštaka predviđen je kraći odmor, a potom slijedi strmi uspon do vrha s kojega se pruža nezaboravan pogled na Liku, Zagoru, Bosnu, Velebit i Dinaru. Nakon kraćeg zadržavanja vraćamo se do kamenih skulptura. Poslije dužeg odmora za okrijepu spuštamo se nazad do Otrića. U slučaju dovoljnog vremena moguć je posjet izvoru Une. Oko 16 sati krećemo prema Gračacu uz duže zaustavljanje u lokalnoj gostionici. U 18:00 povratak za Krapinu. Očekivani dolazak je oko 22:00.

Vrijeme hoda: 4-5 sati

Zahtjevnost: K2 – kondicijski umjereno / T1 – tehnički nezahtjevno

Troškovi: 30 € po osobi

Cijena je bazirana na 50 prijavljenih planinara.

U slučaju manjeg broja prijava Društvo ima pravo korekcije cijene.

Molimo Vas da svoju zainteresiranost najavite Emilu Borliniću svakodnevno iza 18 sati na telefon 099 310 8007 do 15.10.2023. Uplate troškova prijevoza u prostorijama Društva na Trgu Ljudevita Gaja 12 u ponedjeljak, 16.10.2023. godine od 19,00 do 20,00 sati, samo uz predočenje planinarske iskaznice s važećom markicom za tekuću godinu. Aktivni članovi društva imaju prednost sudjelovanja na izletu, neovisno o redoslijedu prijave.

OPREMA: Standardna planinarska, zaštita od kiše, vjetra i sunca. Hrana i piće iz ruksaka. Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom. 

VODIČI: Emil Borlinić (099 310 8007)

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča.

Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

VODIČ: Emil Borlinić

* staro ime je Kećina kosa. Ime Poštak nastalo je u vrijeme kada se u podnožju planine razmjenjivala pošta na granici između Austro-Ugarske i Turske.

** do 16. stoljeća upotrebljava se stariji srednjovjekovni naziv Vražji vrt (Hortus Diaboli).