LABINSKI PLANINARSKI PUT, 19.11.23.

PLANINARSKO DRUŠTVO STRAHINJČICA

POZIVA NA IZLET

ISTRA – LABINSKI PLANINARSKI PUT – SKITAČA I ORLIĆ U NEDJELJU, 19. STUDENOGA 2023. GODINE

Doživite ljepotu prirode, osjetite duh starine i oslobodite se svakodnevnoga stresa. Dobrodošli na Labinski planinarski put (LPP), linijsku obilaznicu koja povezuje najljepše planine Labinštine i južni dio Učke. Proći ćemo njezin južni dio, obići svjetionik  Crna punta na najistaknutijem dijelu istočne obale Istre, popesti se na najjužniji markirani istarski vrh Orlić (470 m n/v) i odmoriti se u planinarskoj kući Skitači, zanimljivoj po tome što se nalazi usred naselja, na samom jugu Labinskog poluotoka. Skitača je mjestašce okruženo brdima: Goli, Oštri, Brdo i Orlić. Neobično ime duguje izbjeglicama koji su se skrivali pred Turcima – skitnicama.  Saznati ćemo i zašto je Sveta Lucija upravo tamo zaplakala i zašto brojni hodočasnici dolaze u posjet jedinom izvoru koji nikad ne presušuje. Osim toga dočekat će vas predivni vidici koji se s jedne strane pružaju prema morskom plavetnilu Kvarnera, a s druge prema južnom grebenu Učke i labinskom gorju. Pratit će nas suhozidi, koji kao čuvari povijesti žele prenijeti neku davno ispričanu priču i probuditi u vama strahopoštovanje. Izlet ćemo završiti posjetom srednjovjekovnom gradiću Labinu, punom mediteranskog šarma i slikovitih zgrada i znamenitosti.

PLAN IZLETA

Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 5:45 sati. U 6:00 sati polazak autobusa do mjesta Brovinje, gdje oko 10:00 sati započinje pješački dio puta. Staza počinje i završava u centru Brovinja, a očekivani povratak je u 15:00 sati. Po povratku predviđen je obilazak obližnjeg srednjovjekovnog gradića Labina. Povratak u Krapinu planiran je u 18.00 sati, a dolazak se očekuje do 22.00 sata.

Vrijeme hoda: 5 sati

Zahtjevnost ture: Izlet je primjeren planinarima s dobrom kondicijom.

Kondicijska: K2 – Srednje teško

Tehnička: T1 – Nezahtjevno

Cijena: 26 EUR

Molimo Vas da svoju zainteresiranost najavite Miljenki Triller svakodnevno iza 18 sati na telefon 091 9584909 do nedjelje 12. studenoga 2023. godine ili putem on-line PRIJAVNICE.

Uplate troškova prijevoza u prostorijama Društva na Trgu Ljudevita Gaja 12 u Krapini u ponedjeljak 13. studenoga 2023. godine od 19,00 do 20,00 sati, uz predočenje planinarske iskaznice s važećom markicom za tekuću godinu. Prednost sudjelovanja na izletu imaju aktivni članovi društva, neovisno o redoslijedu prijave.

OPREMA: Standardna planinarska, zaštita od kiše, vjetra i sunca. Hrana i piće iz ruksaka. Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom.

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča.

Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.