KRNSKO JEZERO I DOLINA SOČE, 13-14. 7. 2024.

PLANINARSKO DRUŠTVO STRAHINJČICA POZIVA NA IZLET KRNSKO JEZERO I DOLINA SOČE u subotu i nedjelju 13. i 14. srpnja 2024. godine

Susjedna Slovenija zeleno je srce Europe i idealna destinacija za planinarske izlete. Zavežite svoje gojze, zgrabite ruksak i istražite s nama kristalno čisto Krnsko jezero i dolinu smaragdne rijeke Soče.

Krnsko jezero je najveće slovensko visokogorsko jezero i jedno od najfotogeničnijih jezera u Europi. Njegovavoda je iznimno hladna čak i tijekom ljetnih mjeseci, zahvaljujući izvorima koji se nalaze na velikim nadmorskim visinama. Kako bi se očuvala bogata raznolikost ekosustava, kupanje u jezeru nije dozvoljeno. Okolica jezera puna je alpskog cvijeća živopisnih boja, među kojima uspijevaju i ugrožene vrste, poput žutog alpskog maka i bijele patuljke. Legenda kaže da se na dnu jezera nalazi zakopano blago koje čuva vodena neman, a fascinantno je promatrati kako Krnsko jezero, u skladu s vremenskim uvjetima, prelazi iz plavih u zelene ili sive tonove, stvarajući nevjerojatnu igru boja, dok susret s rijekom Sočom, zelenom poput dragulja, mnogi opisuju kao čistu meditaciju. Njezin tok prema Jadranskome moru, koji započinje u Triglavskom nacionalnom parku, prirodna je žila kucavica slovenske turističke regije koja je prozvana Smaragdni put…

PLAN IZLETA

1. DAN – subota, 13. 7. 2024.

Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 4:45 h. U 5:00 h polazak autobusa prema Sloveniji. 

Grupa A – kratko zaustavljanje kod Bledskog jezera gdje grupa B izlazi iz autobusa. Nastavak puta prema Planinarskom domu Savica (Koča pri Savici) gdje je očekivani dolazak do 10:00 h. Kraći odmor za doručak i kavu. Krećemo stazom od Koče pri Savici prema Črnom jezeru kroz Komarču do Doma na Komni gdje ćemo napraviti pauzu. Nastavljamo put prema Koči pod Bogatinom, preko Bogatinskog sedla prema Domu kod Krnskog jezera.  Očekivani dolazak do doma je do 18:00 h. 

Grupa B – izlazi kod Bledskog jezera gdje je očekivani dolazak do 09:00 h. Pauza za razgledavanje i kavu u trajanju od 1:30 do 2 h. Po dolasku autobusa ukrcavanje i nastavak puta prema Lepeni. Očekivani dolazak do Doma dr. Klementa Juga u Lepeni do 13:00 h od kuda kreće staza prema Domu kod Krnskog jezera.  Očekivani dolazak do doma je do 16h. Tko želi može prošetati do obližnjeg Krnskog jezera nekih 10 min od doma. Noćenje u domu.

2. DAN – nedjelja, 14. 7. 2024.

U 8:00 sati započinjemo spuštanje u dolinu Soče te oko 10:30 sati dolazimo u Lepenu gdje nas čeka autobus. Nakon kraće vožnje dolazimo do Velikih korita Soče. Slobodno vrijeme za fotografiranje i moguće kupanje u hladnoj vodi. U 12:00 polazak autobusa prema slapu Boka uz kraće zaustavljanje u trajanju 30 minuta. Dolazak do Tolmina u popodnevnim satima. Moguć je uspon na Kozlov rob ili odlazak na Tolminska korita (ulaznica 8 eura). Okupljanje planinara na dogovorenom mjestu u 18:30 i polazak prema Krapini. Očekivani dolazak u Krapinu oko 23:00.

Vrijeme hoda i zahtjevnost 1. dan:

Grupa A: 6 – 7 sati / Kondicijski: K2 – umjereno teško / Tehnički: T2 – umjereno zahtjevno

Grupa B: 3 sata / Kondicijski: K1 – lagano / Tehnički: T1 – nezahtjevno

Vrijeme hoda 2. dan: 4 sata / Kondicijski: K1 – lagano / Tehnički: T1 – nezahtjevno

Troškovi: 60 € po osobi, uključuju prijevoz i smještaj u domu (cijena je bazirana na 50 prijavljenih planinara. U slučaju manjeg broja prijava Društvo ima pravo korekcije cijene).

OPREMA: Standardna planinarska, zaštita od kiše, vjetra i sunca. Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom. 

Hrana i piće iz ruksaka (svi navedeni domovi do kojih obje grupe dolaze putem opskrbljeni su hranom i pićem). Za planinare koji namjeravaju ići trasom grupe A preporuča se ponijeti kacigu radi opasnosti od odrona sitnog kamenja.

POSEBNA NAPOMENA: Autobus ne može doći do Doma kod Krnskog jezera gdje je organizirano noćenje stoga obje grupe u ruksacima nose sve što im je potrebno za noćenje. Nije dopušteno koristiti vlastite vreće za spavanje u domu (osigurana je posteljina). 

Dom je opskrbljen pićem i hranom, no obzirom na veličinu grupe prehranu moramo ranije najaviti: doručak (10€) ili polupansion (doručak i večera: 19€). 

Sve stvari potrebne za nedjelju mogu se ostaviti u autobusu.

Molimo Vas da svoju zainteresiranost najavite Emilu Borliniću (091 576 6406) ili Tihani Merkaš Junačko (091 560 7013)  svakodnevno iza 18 sati do nedjelje 19.05.2024. godine ili putem on-line povezniceRaniji rok za prijavu je zbog obavezne rezervacije smještaja u domu, uz obaveznu uplatu avansa od 25 eura u ponedjeljak 20.05.2024. od 19 – 20 sati u prostorijama Društva na Trgu Ljudevita Gaja 12, uz predočenje planinarske iskaznice s važećom markicom za tekuću godinu. Plaćanje ostatka iznosa vršiti će se u 7 mjesecu o čemu će biti obavijest. Tko želi može cijeli iznos platiti odmah. 

Uplatu osim fizički možete izvršiti putem usluga iziPay i keksPay na broj 091 560 7013 ili uplatom na IBAN: HR4223600003236002161 (moguće skenirati kod na dnu letka) uz naznaku za koga se plaća u opisu plaćanja. 

Prednost sudjelovanja na izletu imaju aktivni članovi društva, neovisno o redoslijedu prijave.

VODIČI: Emil Borlinić (091 576 6406)Tihana Merkaš Junačko (091 560 7013) i Željko Žnidarić

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča. Vodič zadržava pravo promjene plana izleta.

Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

Povrat uplaćenih novčanih sredstava za izlet nije moguć, osim u iznimnim slučajevima o čemu odluku donosi vodič izleta, odnosno u slučaju vlastitog pronalaska zamjene ili u slučaju postojanja liste čekanja. 

Kod za plaćanje na IBAN: