KORANSKI PLANINARSKI PUT, 26.06.2022.

PLANINARSKO DRUŠTVO STRAHINJČICA POZIVA NA IZLET KORANSKI PLANINARSKI PUT U NEDJELJU, 26. LIPNJA 2022. GODINE

Koranski planinarski put je novouređeni planinarski put u općini Cetingrad i već slovi kao jedna od ljepših staza za rekreaciju koje Hrvatska ima. Nalazi se u središnjoj Hrvatskoj na jugoistoku Korduna i Karlovačke županije i označava prijelaz između dinarsko planinskog područja (Lika) i ravničarskog prostora središnje Hrvatske. Teren je uglavnom brežuljkast s manjim uzvisinama. Kraj gdje se smjestila staza je pitomo šumovito pobrđe s potocima i izvorima s dahom iskonske svježine i ljepote. Najznačajniji je vodotok rijeka Korana, po kojoj staza nosi ime, budući da je najveći dio staze vezan za Koranu i mlinice na njoj. Oni koji su stazu prošli kažu da oduzima dah i uvodi vas u jednu sasvim čarobnu priču. Šume ispresijecane proplancima, potocima, izvorima i vrelima sa svojim biljnim i životinjskim stanovnicima, kao i stari kameni Cetin, jedno od najstarijih srednjovjekovnih naselja, neki su od razloga zašto vrijedi krenuti na izlet u taj kraj…

PLAN IZLETA

Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 5.45 sati. U 6:00 sati polazak autobusa do mjesta Donje Gnojnice, gdje oko 9.00 sati započinje pješački dio puta. KPP je kružna planinarska staza koja počinje kod nekadašnje osnovne škole u zaselku Gnojnice i vodi uz ponor Jovac, pa kanjonom Korane, uz nekoliko živopisnih mlinica do mjesnog kupališta na Korani. Od kupališta staza oštro kreće prema Crkveni, najvišoj točki puta (295 m) gdje se nalazi mjesna kapelica i ostaci crkve iz 15 stoljeća. Otuda staza nastavlja preko Crvenih stijena, s kojih se pruža prekrasan pogled na Koranu i mlinice. Povratak u Krapinu planiran je u 18.00 sati, a dolazak u Krapinu se očekuje oko 21.00 h.

Vrijeme hoda: 6 sati 

Zahtjevnost ture: 

Kondicijska: K1 Lagano

Tehnička: T1 – Nezahtjevno 

Cijena: 80 kn po osobi. Cijena je bazirana na 50 prijavljenih planinara. U slučaju manjeg broja prijava Društvo ima pravo korekcije cijene.

Molimo Vas da svoju zainteresiranost najavite Miljenki Mužar svakodnevno iza 18 sati na telefon 091 9584909 do nedjelje 19.6.2021.

Uplate troškova prijevoza u prostorijama Društva na Trgu Ljudevita Gaja 12 u Krapini u ponedjeljak 20.6.2022. godine od 19,00 do 20,00 sati, uz predočenje planinarske iskaznice s važećom markicom za tekuću godinu. Prednost sudjelovanja na izletu imaju aktivni članovi društva, neovisno o redoslijedu prijave.

OPREMA: Standardna planinarska, zaštita od kiše, vjetra i sunca. Hrana i piće iz ruksaka, uz mogućnost organizacije toplog obroka na kupalištu uz nadoplatu. Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom. Obavezno ponijeti dovoljnu količinu vode, minimalno 1,5 litre vode po osobi.

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča.

Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

Vodič: Miljenka Mužar (0919584909)