IZVOR KUPE 14.07.2019.

PLANINARSKO DRUŠTVO STRAHINJČICA POZIVA NA IZLET IZVOR KUPE (321 m/nm) U NEDJELJU, 14. SRPNJA 2019. GODINE

Putevima Petra Klepca ili kako zadobiti nadljudsku snagu i bistar um, a ostati šarmantan.

…nigdje žive duše, nigdje čovječjega glasa. Uho ti ne razabire drugo do šum vode i kucaj tvoga srdca. Priroda ti je ovdje jedina družica, ona je ovdje samovlastnica; nitko joj do danas njezino djelo ne okrnji… Ah! kako je tu liepo, kako ugodno, nije to stan ljudske zlobe, mržnje, nesloge, nenavisti, već mirnih duhova; stan, gdje po priči vile planinkinje svoje kolo vode… Sav ti je to život Kupeškoga jezera i njegove okoline, inače vlada svečana i duboka tišina, koja čovjećju dušu osobitim čuvstvom napunjava…  (Dragutin Hirc, 10. 4. 1880.)

 PLAN IZLETA

Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 6:45. U 7:00 polazak autobusa preko Karlovca, Delnica, Broda na Kupi i Hrvatskog do Zamosta u koji stižemo oko 10:30. Kraći posjet, za kavu i osvježenje, Planinarskom domu Zamost, a potom odlazak na jednu od najljepših turističkih i planinarskih šetnica u Gorskom Kotaru. Staza do izvora kreće od ušća Čabranke u Kupu i prateći lijevu obalu rijeke prolazi kroz selce Kupari te dolazi pred prag Rodne kuće rijeke Kupe gdje je previđen odmor uz mogućnost osvježenja hladnim pićem te ponudom suvenira Nacionalnog parka i iza koje započinje Dolina leptira pa dok oko nas leprša čak 108 danjih vrsta nastavljamo uzvodno prelazaći bočna pitka vrela i dolazimo do 400 metara visoke stijene ispod koje navire voda iz dva sifonska vrela, duboka više od 80 metara, tvoreći omanje jezero tirkizno zeleno-plave boje iz kojeg istječe rijeka Kupa. Povratak je istim putem do autobusa. U 15:30 polazak autobusa do obližnje plaže Pritiske u Gustom Lazu gdje ostajemo uživajući u osvježavajućim brzacima Kupe do 18:30 kada je predviđen polazak prema Krapini. Očekivani dolazak u Krapinu je oko 22:00.

Vrijeme hoda: 4 sata

Visinska razlika: 25 m

Zahtjevnost:

K1 – kondicijski nezahtjevno

T1 – tehnički nezahtjevna

Troškovi:

Prijevoz: 100,00 kn po osobi – uključena ulaznica za NP Risnjak

Cijena prijevoza je bazirana na 50 prijavljenih planinara. U slučaju manjeg broja prijava Društvo ima pravo korekcije cijene.

Molimo Vas da svoju zainteresiranost najavite Emilu Borliniću svakodnevno iza 18 sati na tel: 091 576 64 06 do 04.07.2019. Uplate troškova prijevoza u prostorijama Društva na Trgu Ljudevita Gaja 12 u petak, 05.07.2019. godine od 19,00 do 20,00 sati, samo uz predočenje planinarske iskaznice s važećom markicom za tekuću godinu. Prednost sudjelovanja na izletu imaju aktivni članovi društva, neovisno o redoslijedu prijave.

OPREMA: Standardna planinarska, hrana i piće iz ruksaka.Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom.

VODIČ: Emil Borlinić (091 576 64 06),

POMOĆNI VODIČI: Miljenka Mužar Sertić, Marija Strmečki, Željko Žnidarić

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča. Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

 

PREDSJEDNIK DRUŠTVA:

Klasiček Miro