PREMANTURA – Rt Kamenjak OTKAZANO

PLANINARSKO DRUŠTVO STRAHINJČICA POZIVA NA IZLET PREMANTURA – Rt Kamenjak u nedjelju, 29. ožujka 2020. godine

OTKAZANO

Dijelić pravog Sredozemlja na sjevernom Jadranu na kojem se miris ljekovitog bilja i soli uz žamor mora spaja u istinski osjećaj prirode.

PLAN IZLETA

Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 4:45. U 5:00 polazak autobusa preko Karlovca i Rijeke do Premanture gdje će nas dočekati djelatnik JU Kamenjak i u 10:00 povesti na stručno vođenu šetnja stazom 134, bivšom 304, poznatoj po nazivu “Staza orhideja Donjeg Kamenjka” kojom nakon pola sat hoda dolazimo na stazu dinosaura uz koju je park s impozantnim skulpturama dinosaura u prirodnoj veličini, a na obali Rta Grakalovac vidjet ćemo i njihove stvarne stope zauvijek urezane u kamen. Putem ćemo proći Uvale Polje i Njive. U blizini uvale Polje, nalazi se farma na kojoj se još uvijek može osjetiti dah starih vremena i vidjeti autohtono istarsko govedo. Obala koja se proteže ispod same staze ističe se raznolikošću oblutaka, ravnih ploča i špicastog kamenja. Uskoro ćemo ispred sebe uočiti obrise dvaju otočića. Jedan je od njih Porer, kamenita hrid na kojoj se ponosno uzdiže istoimeni svjetionik, a drugi Fenoliga. Oko 12:00 dolazimo do Uvale Kolumbarica iznad koje se smjestio Safari bar izrađen od materijala pronađenih na Kamenjaku. Odmor za okrejpu iz ruksakaU 13:00 spuštamo se na najjužniju točku Istre. Obala južnog dijela Kamenjaka obiluje kanjonima poznatima po atraktivnim skokovima u more i podvodnim spiljama. Na povratku prema Premanuri pratit će nas prekrasna flora Kamenjaka koju čini više od 500 različitih biljnih vrsta. Među njima se osobito izdvajaju orhideje, neke i strogo zaštićene zakonom. Nastavljamo šetnju uz istočnu obalu Kamenjaka s pogledom na medulinski arhipelag koji krasi mnoštvo otočića i uvala. Planirani dolazak u Premanturu je oko 15:00. Slobodno vrijeme za obilazak mjesta ili ručak u nekoj od brojnih konoba ili pizzeria. U 17:00 povratak za Krapinu. Očekivani dolazak je oko 22:00.

Vrijeme hoda: 5 sati / Udaljenost: 13,5 km / Visinska razlika: 55 m / Tip staze: većinom makadam 11,5 km (2 km asfalta) / Zahtjevnost: K1 – kondicijski nezahtjevno / T1 – tehnički nezahtjevno

Troškovi prijevoza: 150,00 kn po osobi

Cijena je bazirana na 50 prijavljenih planinara. U slučaju manjeg broja prijava Društvo ima pravo korekcije cijene.

Molimo Vas da svoju zainteresiranost najavite Emilu Borliniću svakodnevno iza 18 sati na telefon 091 576 64 06 do 10.03.2020. Uplate troškova prijevoza u prostorijama Društva na Trgu Ljudevita Gaja 12 u petak, 13.03.2020. godine od 19,00 do 20,00 sati, samo uz predočenje planinarske iskaznice s važećom markicom za tekuću godinu. Prednost sudjelovanja na izletu imaju aktivni članovi društva, neovisno o redoslijedu prijave.

OPREMA: Standardna planinarska, zaštita od kiše, vjetra i sunca. Hrana i piće iz ruksaka. Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom.

VODIČI: Emil Borlinić (091 576 64 06), Željko Žnidarić

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča.

Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

VODIČ:

Borlinić Emil