Izlet PETROVA GORA, 09.06.19.

PLANINARSKO DRUŠTVO STRAHINJČICA POZIVA NA IZLET PETROVA GORA U NEDJELJU, 9. LIPNJA 2019. GODINE

PETROVA GORA (vrh Mali Petrovac, 512 m/nm) – PLANINARSKA TERRA INCOGNITA

Među planinama hrvatskim znamenita je Petrova gora. Ona nije ni tako visoka koliko Zagrebačka gora ili Plešivica, ali je posve odijeljena od drugog gorja, pa zato više imponira. (Radoslav Lopašić)

 PLAN IZLETA

Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 6:15. U 6:30 polazak autobusa preko Karlovca i Vojnića do Lovačkog doma Muljava (9:00 sati). Trasa kreće od ulazne ploče poučne staze iza Lovačkog doma (232 m). Za dvadesetak minuta laganog uspona, poučnom stazom izlazi se na šumsku cestu koja ide trasom nekadašnjeg puta iz rimskog doba. Markacije nas dalje vode upravo tim antičkim smjerom, najprije laganim usponom, a poslije strmije i konačno kamenim usjekom prema devastiranom spomen-muzeju na Velikom Petrovcu (507 m). S vrha strmim spustom na istok vodi markirana staza, kojom se silazi do šumske ceste, a potom njome u južnom smjeru za 20’ dolazi do Kraljeva groba. Na mjestu zvanom Kraljev grob, uz spomenik i poučnu ploču, uređeno je i zgodno odmorište za posjetitelje. Na Malom Petrovcu (512 m) planinari će vidjeti arheološke nalaze sa čak tri povjesna sloja. To su rimska utvrda, temelji starog pavlinskog samostana i ostaci graničarskog čardaka. Staza je provedena opkopom negdašnjih utvrda. Na zapadnom uglu je prilaz s parkirališta, poučna ploča kao i odvojak za nastavak puta. Markacije nove obilaznice »Petrova gora« s vrha se spuštaju prema Magarčevcu, vode usporedno s cestom, a potom se u predjelu Velikog Velebita trasa povezuje s južnim krugom obilaznice. Odatle se zajedničkom trasom staza vraća na Muljavu. Slobodno vrijeme za odmor do 18:30 kada je predviđen polazak prema Krapini. Očekivani dolazak u Krapinu je oko 21:00.

Tekst i slike: Hrvatski planinar, 4. 2007: Kordun, Branko Meštrić i Vitomir Murganić

 Lovački dom Muljavaglavno je ishodište za izlete po Petrovoj gori, a poznat je po bogatoj gastro ponudi jela od divljači, jela po narudžbi, jela s roštilja, sezonskih jela, jela s ražnja kao i deserta od šumskih plodova te je dobio brojna priznanja. U neposrednoj blizini je dječje igralište i suvenirnica. U njemu ćemo se pripremiti za izlet, a na kraju izleta za povratak kući. Postoji mogućnost dogovora oko zajedničkog kasnog ručka.

Vrijeme hoda: 5 sati

Visinska razlika: 280 m

Zahtjevnost:

K1 – kondicijski lagano

T1 – tehnički nezahtjevno

Troškovi:

Prijevoz: 70,00 knpo osobi

Cijena je bazirana na 50 prijavljenih planinara. U slučaju manjeg broja prijava Društvo ima pravo korekcije cijene.

Molimo Vas da svoju zainteresiranost najavite Emilu Borliniću svakodnevno iza 18 sati na tel: 091 576 64 06 do 30.05.2019. Uplate troškova prijevoza u prostorijama Društva na Trgu Ljudevita Gaja 12 u petak, 31.05.2019. godine od 19,00 do 20,00 sati, samo uz predočenje planinarske iskaznice s važećom markicom za tekuću godinu. Prednost sudjelovanja na izletu imaju aktivni članovi društva, neovisno o redoslijedu prijave.

OPREMA: Standardna planinarska, hrana i piće iz ruksaka.Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom.

VODIČ: Emil Borlinić (091 576 64 06),

POMOĆNI VODIČI: Miljenka Mužar Sertić, Marija Strmečki, Željko Žnidarić

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča. Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

PREDSJEDNIK DRUŠTVA:

Klasiček Miro