Izlet PAPUK – 20.03.2022.

PLANINARSKO DRUŠTVO STRAHINJČICA POZIVA NA IZLET PAPUK U NEDJELJU 20. OŽUJKA 2022. GODINE

Slavonska planina – Papuk izdignula se iz dubina nekadašnjeg Panonskog mora i to sa svoja dva vrha od gotovo tisuću metara nadmorske visine (vrh Papuk  953m i Ivačka Glava 913m). Ovo geološki najraznolikije područje Hrvatske prvi je i jedini geopark u Hrvatskoj. Njegovi slojevi otkrivaju povijest koja je u potpunosti mijenjala lica prostora – od Panonskog mora do raskoši stabala stoljetne bukve i hrasta. Obilježje Papuka su nepregledne šume koje su utočište jelena, srna, divljih svinja, lisica i kuna. Iz Parka prirode Papuk ne odlazi se bez posjeta park-šumi Jankovac. I prije nego što je Papuk proglašen Parkom prirode, Jankovac je bio zaštićen prirodni rezervat – park-šuma. Ime je dobio po Josipu Jankoviću, pripadniku slavonske vlastelinske obitelji Janković. Skladna prirodna cjelina sastoji se od doline, obronaka obraslih šumom, potoka, umjetnih jezera koje je napravio Josip pl. Janković. Na kraju doline je 35 metara visok slap Skakavac. Iznad izvora potoka  je špilja koju je isti Janković uredio za svoju grobnicu. 

PLAN IZLETA

Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 4.45h. U 5.00h polazak autobusa prema Požegi, a zatim prema južnim obroncima Papuka i mjestu Velika. 

A grupa: U mjestu Velika  20.03.2022. organizira se tradicionalni pohod Papučki jaglaci. Domaćin je odredio 5 staza za hodanje i vode ih njihovi vodiči, a stazu biraju planinari sami. Polazak i zavrsetak svih staza je Velika (kružno). Nakon završetka pohoda (oko 15.00h) planirano je s autobusom ići do Parka Jankovac.

Vrijeme hoda: 1,5 – 4 sata / Zahtjevnost: K1 – nezahtjevno / T1 – tehnički nezahtjevno

B grupa:  Iz Velike (273m) bi krenuli put vrha Ivečka Glava (913m) i to stazom preko grebena Pliš i Mališćak, izvora Orahove vode sve do vrha . Nakon kratke pauze na vrhu silazak  do Jankovca  gdje bi trbeli doći oko 15.00h.

 Vrijeme hoda: 4-5 sati / Zahtjevnost: K2 – umjereno teško / T1 – tehnički nezahtjevno / Obavezno ponijeti minimalno 1.5 litre vode.

Obje grupe (ovisno o dolasku) imale bi dovoljno vremena za obići stazu unutar Parka Jankovac uz jezera, sve do slapa Skakavac. Polazak iz Jankovca oko 17.30h , a planirani povratak u Krapinu oko 22.00h.

Cijena: 150,00 kn po osobi , plus ulaznica u Park Jankovac (20kn)

Cijena je bazirana na 45 prijavljenih planinara. U slučaju manjeg broja prijava Društvo ima pravo korekcije cijene.

Također u slučaju ne popuštanja mjera stožera vezano uz pandemiju COVID-19 virusom, na izlet se ide osobnim automobilima (obavjestimo vas na službenim stranicama društva)

Molimo Vas da svoju zainteresiranost najavite Mariji Strmečki svakodnevno iza 18 sati na telefon 091 5695186 do nedjelje 13.03.2022.

Uplate troškova prijevoza u prostorijama Društva na Trgu Ljudevita Gaja 12 u Krapini u ponedjeljak 14.03.2022 godine od 19,00 do 20,00 sati, uz predočenje planinarske iskaznice s važećom markicom za tekuću godinu. Prednost sudjelovanja na izletu imaju aktivni članovi društva, neovisno o redoslijedu prijave.

OPREMA: Standardna planinarska, zaštita od kiše, vjetra i sunca. Hrana i piće iz ruksaka. Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom. Preporuča se i ponijeti dovoljnu količinu vode, minimalno 1,5 l po osobi. 

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča.

Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

VODIČ: Marija Strmečki  (0915695186)