Izlet NP SJEVERNI VELEBIT, PREMUŽIĆEVA STAZA, 28.06.2020.

PLANINARSKO DRUŠTVO STRAHINJČICA

POZIVA NA IZLET U NP SJEVERNI VELEBIT, PREMUŽIĆEVA STAZA U NEDJELJU, 28. LIPNJA 2020. GODINE

Tko bude u budućnosti ovim lijepim i komodnim putem prolazio, jedva će si moći da predstavi trud i napore, koje su morali da podnesu prvi pioniri, koji su se kretali ovim teško prohodnim terenom bez ikakvih staza…

Dr. Ivan Krajač

Premužićeva staza visinski je turistički put koji je građen 1930-1933. po projektu šumarskog inženjera Ante Premužića. On je vješto iskoristio dužinu planine, neprekidan visinski pojas, panoramu ljutoga krša i vidikovce na more, poštujući i estetske i izvođačke principe. Staza počinje u blizini Zavižana i proteže se do Baških Oštarija. Ne izbjegava težak teren nego ga svladava na taj način da pješaku omogući prolaženje kroz najljući krš u lakoj šetnji, gotovo stalno na prosječnoj visini od oko 1500 m. Gdje je trebalo, solidno je podzidana, usječena u stijene ili izvedena preko malih vijadukata, tako da je izbjegnuta zavojitost. Njezina najljepša dionica vodi kroz najnepristupačniji dio Velebita – labirint Rožanskih kukova – i jedini je hrvatski planinarski objekt atraktivan u europskim mjerilima.

PLAN IZLETA

Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 4:45. U 5:00 polazak autobusa preko Karlovca, Otočca i Krasnog do parkirališta na Zavižanu. Po dolasku (oko 9 sati) dijelimo se u dvije grupe i nakon kraćeg odmora A grupa kreće najatraktivnijim dijelom Premužićeve staze preko Rosijeve Kolibe (oko 2 i pola sata hoda), gdje je predviđenodmor za okrijepu iz ruksaka prema Planinarskom domu Alan (očekivani dolazak je oko 16 sati). B grupa ostaje kod Planinarskog doma Zavižan, udaljenog 15 minuta hoda od parkirališta, a putem do Doma prolazi se poučnom stazom Vremenske ćudi Zavižana, postavljena u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom i posvećena je meteorologiji. Svakako preporučamo i posjet Velebitskom botaničkom vrtu gdje je postavljeno petnaest poučnih tabli na kojima možete bolje upoznati biljni svijet i njegovu raznolikost, ali i uvidjeti trud, entuzijazam i ljubav mnogih znanstvenika, stručnjaka, radnika, vrtlara koji su se brinuli o Vrtu. U 14:30 B grupaokuplja se kod autobusa koji u 15:00 polazi za prijevoj Veliki Alan i prikuplja A grupu. Potom slijedi spuštanje u Jablanac. Slobodno vrijeme za kupanje ili druge aktivnosti do 18:45. Polazak autobusa za Krapinu je u 19:00. Oćekivani dolazak je oko 23:00.

A grupa: Vrijeme hoda: 5-6 sati / Udaljenost: 16 km / Zahtjevnost: K2 – umjereno teško / T1 – tehnički nezahtjevno / Obavezno ponijeti minimalno 2 litre vode.

B grupa: Vrijeme hoda: 2 sata / Udaljenost: 3 km / Zahtjevnost: K1 – nezahtjevno / T1 – tehnički nezahtjevno

Cijena: 150,00 kn po osobi

U cijenu je uključena ulaznica u NP Sjeverni Velebit u iznosu od 30,00 kn

Cijena je bazirana na 50 prijavljenih planinara. U slučaju manjeg broja prijava Društvo ima pravo korekcije cijene.

Molimo Vas da svoju zainteresiranost najavite Mariji Strmečki svakodnevno iza 18 sati na telefon 091 5695186 do 18.06.2020. Uplate troškova prijevoza u prostorijama Društva na Trgu Ljudevita Gaja 12 u Krapini dana 19.06.2020. godine od 19,00 do 20,00 sati, samo uz predočenje planinarske iskaznice s važećom markicom za tekuću godinu. Prednost sudjelovanja na izletu imaju aktivni članovi društva, neovisno o redoslijedu prijave.

OPREMA: Standardna planinarska, zaštita od kiše, vjetra i sunca. Hrana i piće iz ruksaka. Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom.

VODIČI: Marija Strmečki (091 5695186) i Robert Pernjek

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča.

Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

VODIČ:

Marija Strmečki