Izlet na SREDNJI VELEBIT, DABARSKI KUKOVI – KIZA (1274 m) – nedjelja, 23.08.2020.

PLANINARSKO DRUŠTVO STRAHINJČICA POZIVA NA IZLET SREDNJI VELEBIT, DABARSKI KUKOVI – KIZA (1274 m) U NEDJELJU, 23. KOLOVOZA 2020. GODINE

Kiza (1274m) pripada skupini Dabarskih kukova, nizu kamenih vrhova i stijena što se pružaju prema jugoistoku u dužini od gotovo 10 km, izranjajući iz zelenog okoliša dabarskih šuma i travnatih dolaca, usporedo s jadranskom obalom. Atraktivan je vapnenački greben u kojem se isprepleću brojni okomiti kukovi različitih oblika. Greben je dugačak oko 2 km, a na njemu je nekoliko istaknutih kukova (Žuti kuk, Vranji kuk, Grabar…), dobro vidljivih od Kubusa na Oštarijskim vratima. Iako u odnosu na druge velebitske vrhove nije osobito visok, zahvaljujući istaknutom položaju, vrh Kize vrlo je dobar vidikovac. 

Glavno polazište za obilazak Dabarskih kukova su Baške Oštarije, gorsko naselje na važnom velebitskom prijevoju ceste između Gospića i Karlobaga koja dijeli srednji od južnog Velebita. Još u 18 st. luka Karlobag povezana je s Likom i unutrašnjošću izgradnjom planinske ceste Terezijane (1786.g.) Danas povijesna cesta Terezijana ima svojstvo kulturnog dobra. Prizori koji se pružaju s okolnih vrhova u Baškim Oštarijama ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim, a posebice nekoga tko se prvi puta nađe pred njima. S jedne strane može se vidjeti prostranstvo cijelog Velebita i Like, a na morskoj strani pogled obuvaća ljepote otoka Paga, Raba do Lošinja te Silbe i Oliba

PLAN IZLETA

Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 4:45 sati. U 5:00 sati polazak autobusa preko Karlovca i Gospića do mjesta Baške Oštarije, gdje oko 9.30 sati započinje pješački dio puta. Po dolasku dijelimo se u dvije grupe:

A grupa kreće prema Planinarskom domu Prpa i dalje put vrha Kize. Put prolazi kroz dolinu Baških Oštarija, gdje i završava poznata Premužićeva staza. Nakon travnatog, put se nastavlja kamenitim dijelom sve do vrha. Očekivani dolazak na vrh je oko 11.30 sati. S vrha puca pogled u svim smjerovima, a posebno se ističe prema Bačić Kuku i Budakovu Brdu. U 12.15 sati povratak istim putem do zaselka Stupačinovo i dalje makadamaskim putem prema hostelu Baške Oštarije. Očekivani dolazak do hostela je oko 14 sati. Kratko vrijeme za posjet lokalnoj sirani ili okrjepu u hostelu. 

B grupa kreće preko poznatog spomenika i vidikovca Kubusa prema poučnoj stazi Terezijana i njenim putem do hostela Baške Oštarije. Ta poučna staza zanimljiva je zbog prostora kojim prolazi i pruža prekrasne vidike na Jadransko more i otok Pag s jedne strane te dolinu Baških Oštarija i okolne kukove s druge strane. Očekivani dolazak do hostela je oko 11.30 sati. Duži odmor uz posjet lokalnoj sirani, obilazak okolice ili okrjepu u hostelu.

U 15.00 sati ukrcaj u autobus na parkiralištu hostela i polazak prema Karlobagu gdje je predviđeno kupanje i slobodne aktivnosti. U 18.15 sati okupljanje u Karlobagu, a u 18.30 sati polazak u Krapinu. Očekivani dolazak u Krapinu je oko 22.30 sati. 

A grupa: Vrijeme hoda: 4-5 sati / Zahtjevnost: K2 – umjereno teško / T1 – tehnički nezahtjevno / Obavezno ponijeti minimalno 2 litre vode.

B grupa: Vrijeme hoda: 1,5 – 2 sata / Zahtjevnost: K1 – nezahtjevno / T1 – tehnički nezahtjevno

Cijena: 150,00 kn po osobi

Molimo Vas da svoju zainteresiranost najavite Mariji Strmečki svakodnevno iza 18 sati na telefon 091 5695186 do 12.08.2020. Uplate troškova prijevoza u prostorijama Društva na Trgu Ljudevita Gaja 12 u Krapini dana 14.08.2020. godine od 19,00 do 20,00 sati, samo uz predočenje planinarske iskaznice s važećom markicom za tekuću godinu. Prednost sudjelovanja na izletu imaju aktivni članovi društva, neovisno o redoslijedu prijave.

OPREMA: Standardna planinarska, zaštita od kiše, vjetra i sunca. Hrana i piće iz ruksaka. Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom. Preporuča se i ponijeti dovoljnu količinu vode, minimalno 2 l po osobi. 

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča.

Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

VODIČI:

Miljenka Mužar

Marija Strmečki