Izlet na KLEK 13.04.2024. povodom 150 godina organiziranog planinarstva

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Ovim prigodnim usponom na Klek zajedno ćemo se prisjetiti povijesnog susreta u Ogulinu 1874. kada je profesor Johannes Frischauf iz Graza Vladimiru Mažuraniću i Budi Budisavljeviću predložio da se u Hrvatskoj osnuje planinarska organizacija. Nedugo potom u Zagrebu je osnovano Hrvatsko planinsko družtvo (HPD), čime su Hrvati postali deveti narod svijeta, i prvi u ovom dijelu Europe, sa svojom planinarskom organizacijom.

Uspon započinje u subotu 13. travnja 2024. između 8 i 10 sati u selu Bjelskom kod Ogulina, odakle se za 50 minuta uspona stiže do planinarskog doma Klek. Prigodni program kod planinarskog doma započinje u 11 sati, a osim kratkih govora sadržavat će atraktivnu pokaznu vježbu HGSS-a u obližnoj stijeni Podkleka. Kod planinarskog doma svi zainteresirani sudionici dobit će razglednicu Kleka i prigodni pečat. Uspon na vrh Kleka bit će organiziran uz vodstvo planinarskih vodiča HPS-a i osiguranje članova HGSS-a. Nakon uspona na vrh Kleka i silaska u Bjelsko za sve sudionike priređuju se besplatan ručak i planinarsko druženje u Bjelskom ispod Kleka. Na dan uspona bit će također i besplatan ulaz i razgled Alpinističke zbirke Zavičajnog muzeja u Ogulinu.

Organizatori uspona su Hrvatski planinarski savez i HPD Klek, Ogulin. Za sve informacije možete se obratiti na službene elektroničke adrese hpd.klek@hps.hr i hps@hps.hr.

Pozivamo vas da svakako planirate svoje sudjelovanje na usponu na Klek kako bismo zajedno obilježili obljetnicu povijesnih zbivanja kojima je prije 150 godina započeo razvoj organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Preuzeto sa službene objave HPS-a koju možete pogledati klikom na ovu poveznicu!

PD Strahinjčica Krapina planira sudjelovanje te vas poziva da se priključite!

PLAN IZLETA

Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 5:45. U 6 sati polazak autobusa prema Ogulinu.

Postoji mogućnost ukrcaja u autobus u Mokricama za planinare s područja Pregrade, Klanjca, Stubice i dr.

Planirani početak uspona je oko 8:30 sati iz Bjelskog prema domu pod Klekom.

Vrijeme hoda: 5 sati/dan/ukupno

Zahtjevnost: K2 – kondicijski zahtjevnije / T2 – tehnički umjereno zahtjevno

Troškovi: 16 € po osobi (cijena je bazirana na 50 prijavljenih planinara, u slučaju manjeg broja prijava Društvo ima pravo korekcije cijene)

Molimo Vas da svoju zainteresiranost najavite Mariji Strmečki svakodnevno iza 18 sati na telefon 091 569 5186 do 05.04.2024. Uplate troškova prijevoza u prostorijama Društva na Trgu Ljudevita Gaja 12 u petak, 05.04.2024. godine od 19:00 do 20:00 sati, samo uz predočenje planinarske iskaznice s važećom markicom za tekuću godinu.

OPREMA: Standardna planinarska, gojzerice, štapovi, zaštita od kiše, vjetra i sunca.

Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom.

Hrana i piće iz ruksaka.

VODIČI: Marija Strmečki (091 569 5186), pomoćni vodiči pripravnici

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča.

Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

VODIČ: Marija Strmečki