Izlet MOSOR 12-13.10.2019.

PLANINARSKO DRUŠTVO STRAHINJČICA POZIVA NA IZLET MOSOR U SUBOTU I NEDJELJU, 12-13. LISTOPADA 2019. GODINE

U visini, kada sunce, bez pristanka nami sije, i da ništa na tvon nebu, i na moru bisno nije i povrh svega nimat straja…, pa prkosit svakoj buri, i neveri ča sve vaja, u svom bisu, da i more vrije, pini, bit gospodar, usrid svega… (Tomislav Zuppa)

PLAN IZLETA

1. dan – subota, 12.10.

Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 3:45. U 4:00 polazak autobusa preko Karlovca i Splita do splitskog zaleđa. Dolazak u Gornje Sitno u 11:00 nakon čega slijedi uspon u trajanju sat vremena do Planinarskog Doma Umberto Girometta (868 m/nm). Kraći odmor i smještaj u sobe. U 12:30 nastavljamo uspon prema vrhu Mosara – Velikom Kabalu visokom 1339 metara nad morem na koji stižemo u 15:00. Na vrhu je veliki drveni križ, pod kojim su betonske klupe i stolovi za odmor s nezaboravnim pogledom na Split i na sve vrhove hrpta Mosora. U zaleđu na sjevernom obzoru su Dinara i Kamešnica, na južnom sredonjodalmatinski otoci, a jugoistočno su Omiška Dinara i u daljini Biokovski vrhovi. Nekoliko metara od križa je metalna kutija sa žigom s vanjske strane kutije, dok je unutar kutije upisna knjiga. Po kraćem odmoru u 15:30 krećemo prema Vickovom stupu udaljenom pola sata hoda i potom se spuštamo pored jame Velika Gajna do planinarskog doma u koji dolazimo u 18:00. Odmor i odlazak na počinak.

 

 2. dan – nedjelja, 13.10.

Buđenje i pripreme za polazak u 8:00 prema autobusu. U 9:00 sati krećemo za Omiš u koji dolazimo u 9:30. Kraći odmor. U 10:00 sati podjela na dvije grupe. Grupa A pješači na tvrđavu Forticu smještenu strateški iznad grada, sa širokim pregledom srednjih Poljica te morskog kanala između Splita i Makarske. S visine 303 metra nad morem pružaju se spektakurarni pogledi na grad Omiš i Poljica, kanjon rijeke Cetine, Brački kanal te otoke Brač, Hvar i Šoltu. Grupa B se penje feratom na 200 metara visoku stijenu i kod Fortice se spaja s grupom A. Nakon razgleda tvrđave obje grupe se vraćaju natrag u Omiš oko 13:00. Slobodno vrijeme do 15:00 kad je planiran povratak u Krapinu. Očekivani dolazak je oko 22:00.

 Vrijeme hoda: prvi dan 7 sati, drugi dan 3 sata

 Zahtjevnost:

K2 – kondicijski umjereno zahtjevno

Grupa A / T1 – tehnički nezahtjevna, *Grupa B / T-3 – tehnički zahtjevna

* za penjanje ferate potrebno je penjačko iskustvo i osobna kompletna oprema (kaciga, penjački pojas, ipsilon i rukavice)

 Troškovi:

Prijevoz: 200,00 kn po osobi

Cijena je bazirana na 50 prijavljenih planinara. U slučaju manjeg broja prijava Društvo ima pravo korekcije cijene.

Noćenje: 60 kn po osobi

 Molimo Vas da svoju zainteresiranost najavite Emilu Borliniću svakodnevno iza 18 sati na telefon 091 576 64 06 do 27.09.2019. Uplate troškova prijevoza u prostorijama Društva na Trgu Ljudevita Gaja 12 u petak, 04.10.2019. godine od 19,00 do 20,00 sati, samo uz predočenje planinarske iskaznice s važećom markicom za tekuću godinu. Prednost sudjelovanja na izletu imaju aktivni članovi društva, neovisno o redoslijedu prijave.

 OPREMA: Standardna planinarska, poželjni planinarski štapovi, dobre cipele, zaštita od kiše,vjetra i sunca. Dom je opskrbljen jelom i pićem, a može i hrana iz ruksaka. Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom.

VODIČI: Emil Borlinić (091 576 64 06), Željko Žnidarić

Ferata: Tomislav Friščić (kategorija A,D – PK Ivanec), Mosor i Fortica: Josip Dadić (kategorija A, PK Split)

 

 NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča.

Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

VODIČ:

Borlinić Emil