IZLET KANJON KRUPE 19.05.2018.

PLANINARSKO DRUŠTVO STRAHINJČICA POZIVA NA IZLET KANJON KRUPE U SUBOTU, 19. SVIBNJA 2018. GODINE

Podno južnih padina Velebita teče rijeka Zrmanja, u koju se ulijeva Krupa, bistra planinska rijeka koja se provlači kroz kanjon i povremeno jurne u slobodni pad čineći predstavu za sva osjetila. Srećom, još uvijek nije ucrtana na karti masovnog turizma. Tirkizne, modre i tamnoplave nijanse uokvirene divljim zelenilom i oštrinom kamenjara predstavljaju osobit doživljaj koji se ne može opisati riječima. Krupa ima 19 slapova koji spadaju u najljepše u Hrvatskoj. Najpoznatiji je Deveterac, koji je ime dobio po devet sedrenih kaskada koje završavaju slapom visokim 13 metara.

  

DCIM100GOPROGOPR0871.PLAN IZLETA

Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 5:15 sati. U 5:30 sati polazak autobusa preko Karlovca, Gračaca, do Ravnog Golubića (9:30 sati). U 9:45 sati početak spuštanja u kanjon Krupe i dalje uzvodno označenom planinarskom stazom kroz kanjon. Neposredno pred mostom staza se diže na rub kanjona od kuda se pruža prekrasan pogled na pojedine dionice kanjona Krupe. Razlog za penjanje oko 150 visinskih metara nisu samo lijepi pogledi već stijena koja se okomito obrušava u rijeku. Ovdje je prilika da napravite stanku za razgledavanje, fotografiranje. Dolazak do kuće Veselinović (12:00).Kraći odmor uz mogućnost osvježenja hladnim napitcima i degustaciju domaćih sireva i meda. Ogrlice brzaca Krupe privući će vašu pažnju prilikom spuštanja do Kudinog mosta (13:30). Kudin most znamenita je građevina nastala krajem 19-og stoljeća. Nepoznati majstor je u 12 lukova izgrađenih od sedrenih blokova i isto toliko kamenih stupova premostio rijeku. Most predstavlja remek djelo gradnje u suhozidu, bez ikakvog vezivnog materijala. Kudin most je jedino mjesto na kojem se može prijeći na drugu stranu Krupe. Duži odmor za okrijepu. U 14:30 sati nastavak hodnje pomoću klinčanog puta na stijeni između Kudinog mosta i ušća Krnjeze u Krupu. Prelaz klinčanim putem zahtijeva nešto spretnosti i ne preporučujemo ga ljudima bez planinarskog iskustva. Dolazak na ušće Krnjeze gdje je potrebno pažljivo, s kamena na kamen, preći na drugu stranu rječice Krnjeze.. Ako to ne ide, ostaje da se izujete i gazite hladnu vodu. Preostaje još nešto više od jednog sata uz Krupu do Manastira (17:00).Prema povijesnim izvorima Manastir je izgrađen u 14. stoljeću i više puta je dograđivan. Trenutno se obavljaju restauratorski radovi, jer se radi o spomeniku kulture. Neposredna okolica Manastira pogodna je za odmor i rekreaciju i poznato je izletište.Polazak prema Krapini je u 18:30 sati. Slijedi kraće zaustavljanje u Obrovcu, a potom kroz tunel Sv. Rok nastavak povratka u Krapinu. Očekivani dolazak u 23:00 sati.

    

Vrijeme hoda: oko 7 sati.

Zahtjevnost:

K2 – kondicijski umjereno zahtjevna

T3 – tehnički zahtjevna,povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala (klinovi i čelična užad)

Troškovi:

Prijevoz: 170,00 kn po osobi na bazi 28 učesnika

Obzirom na prijavljeni broj sudionika moguće su korekcije cijena – rješava se na licu mjesta.

Za prijavu je obavezna uplata novca za pokriće troškova prijevoza do popunjena autobusa, a najkasnije do 15. svibnja 2018. godine do 12:00 sati (četvrtak). Uplata u caffeu „Gaj“, Magistratska 8, Krapina. Prednost imaju članovi PD „Strahinjčica“.

OPREMA: standardna planinarska, hrana i piće iz ruksaka, preporučuju se visoke cipele i planinarski štapovi.

VODIČI: Borlinić Emil, POMOĆN VODIČ: Žnidarić Željko (098 589 070)

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča.

Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

PREDSJEDNIK DRUŠTVA:

Klasiček Miro