Izlet 50 NIJANSI ZELENE – 13.08.2023.

PLANINARSKO DRUŠTVO STRAHINJČICA POZIVA NA IZLET 50 NIJANSI ZELENE Gorskog kotara od vrha Kula preko Belog mosta do dna Vrela u nedjelju, 13. kolovoza 2023. godine

Strese se od sreče Da ne more jač; Popevko okreče Kočijin kotäč…(I.G.Kovačić)

Bjelolasica – jezero Lepenica – špilja Vrelo

PLAN IZLETA

Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 5:45. U 6:00 polazak autobusa prema Begovom Razdolju, jedinom naseljenom mjestu u Hrvatskoj iznad tisuću metara koje je smješteno na zapadnim obroncima Bjelolasice. Nastavljamo bijelim putem do Vrbovske poljane koja će biti naša početna točka uspona. U 9:00 polazak prema vrhu Kula (1.534 m) koji je ujedno i najviši vrh Gorskog kotara. Unatoč strmim stranama, visini i vapnenačkoj građi, hrbat Bjelolasice nije ni oštar ni kamenit, nego, naprotiv, travnat i bogat raznolikim planinskim biljem, a padine su mu pokrivene šumom. Zahvaljujući travnatom vršnom hrptu i osamljenom položaju, s Bjelolasice se pružaju pregledni vidici na sve strane pa je to svakako jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj s kojeg se vidi cijeli Gorski kotar, Velebit, Lička Plješivica i otoci Krk, Cres i Lošinj. Očekivani dolazak je oko 11:00. Odmor za okrjepu nakon kojeg se spuštamo do autobusa. U 13:00 polazak za špilju Vrelo, dugačkoj samo 300 metara ali izuzetno lijepoj i bogatoj špiljskim ukrasima. Osobitu vrijednost špilji daje voda – na samo pedesetak metara nalazi se prekrasan gorski izvor, jezero i ponor koji je čine posebno atraktivnom. Nakon obilaska špilje (15:00) slijedi oko 5 minuta vožnje do plaže na jezeru Lepenica na kojoj je predviđen duži odmor za ručak. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Jezero je pogodno za kupanje (oko 23° C) i ribolov. U 18:00 povratak za Krapinu. Očekivani dolazak je oko 21:00.

Vrijeme hoda: 4-5 sati

Zahtjevnost: K2 – kondicijski umjereno / T2 – tehnički nezahtjevno

Troškovi: 25 € po osobi

U cijenu je uključena ulaznica za špilju Vrelo.

Cijena je bazirana na 50 prijavljenih planinara.

U slučaju manjeg broja prijava Društvo ima pravo korekcije cijene.

Molimo Vas da svoju zainteresiranost najavite Emilu Borliniću svakodnevno iza 18 sati na telefon 091 576 6406 do 07.08.2023. Aktivni članovi društva imaju prednost sudjelovanja na izletu, neovisno o redoslijedu prijave.

OPREMA: Standardna planinarska, zaštita od kiše, vjetra i sunca. Hrana i piće iz ruksaka. Potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu i planinarsku iskaznicu s važećom markicom. 

VODIČI: Emil Borlinić (091 576 6406)

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča.

Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

VODIČ: Emil Borlinić