Dvodnevni izlet u Bosnu

PD Strahinjčica organizira dvodnevni izlet: UPOZNAJMO BOSNU, 24.-25.06.2017.

Visoko, Labirint Ravne, Piramida Sunca – Visočica (767 m.n.v.), Travnik, Jajce

 1. DAN 24.06. 2017.

Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 00:45 sati. U 01:00 polazak autobusa prema NP Bosni. Putuje se autocestom Zagreb – Slavonski Brod uz dva kraća usputna zadržavanja (odmorište Lipovljani i benzinska crpka Slavonski brod – istok). Na granični prijelaz Slavonski Brod/Bosanski Brod stiže se oko 03.00 sati. Nakon obavljanja obje granične kontrole (predvidivo zadržavanje oko jedan sat) nastavlja se putovanje magistralnom cestom Bosanski Brod – Doboj – Zenica – Kakanj do grada Visokog (420 mnv) gdje se stiže oko 8.00 sati na parkiralište pored motela PIRAMIDA SUNCA, blizu gradskog središta. Jutarnja okrepa i doručak iz ruksaka na ugodnoj terasi motela.

9.00 Obilazak Podzemnog labirinta Ravne

11.30 ukrcaj u autobus i odlazak do Piramide Sunca, uspon na Visočicu

16.00 do 18.00 slobodno vrijeme za ručak/okrepu (preporuča se pečenjara “Ihtijarević” s velikim izborom specijaliteta na žaru), kraći odmor i/ili šetnja središtem grada.

18.30 okupljanje kod autobusa na parkiralištu kod motela PIRAMIDA SUNCA i odlazak prema Planinarskom domu na noćenje.

 2. DAN 25.06. 2017.

09:00 odlazak u Sarajevo – razgled grada i Vrela Bosne

13.00 okupljanje kod autobusa i polazak prema Travniku

14.30 dolazak u Travnik. Predlaže se neizostavno posjetiti najpoznatiji ambijentalni bosanski restoran “Plava voda” i, u sklopu njega, “Lutvinu kahvanu” u kojoj se poslužuje tradicionalna tucana turska kahva. Po želji može se odšetati u obližnju staru gradsku jezgru, udaljenu oko 500 m, gdje se nalazi velika šarena đamija (Sulejmanija) te, nešto dalje, kuća u kojoj je kao dječak živio pisac-nobelovac Ivo Andrić.

15.30 okupljanje kod autobusa na parkiralištu i nastavak puta do Jajca gdje se stiže oko 17.00 sati. Razgledavanje prekrasnog 20 m visokog slapa Plive na njezinom utoku u Vrbas te obližnje zgrade AVNOJ-a. Po želji osvježenje u nekom od ugodnih lokala na šetalištu povrh lijeve obale Plive.

17.45 ukrcavanje u autobus i nastavak puta dolinom/kanjonom Vrbasa prema graničnom prijelazu Bosanka Gradiška. Nakon obavljene granične kontrole nastavak puta autocestom, uz jedno kraće usputno zadržavanje, prema Krapini gdje stižemo u subotu oko 23.30.

 

Troškovi:

Prijevoz: 300,00 kn po osobi na bazi 29 učesnika, a 250,00 kn na bazi 50 učesnika

U cijenu je uračunato spavanje u domu i ulaznica za obilazak podzemnog labirinta Ravne.

Za prijavu je obavezna uplata novca za pokriće troškova prijevoza do popunjena autobusa, a najkasnije do 20. lipnja 2017. godine do 12:00 sati. Uplata u trgovini Samoizbor, Magistratska 12, Krapina (gosp. Krkalo Branko). Prednost imaju članovi PD „Strahinjčica“

OPREMA: standardna planinarska, hrana i piće iz ruksaka.

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča.

Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

PREDSJEDNIK DRUŠTVA:

Klasiček Miro

Posebne napomene u vezi uspješne realizacije puta

Obavezno ponijeti važeću osobnu iskaznicu i/ili putovnicu;

Budući da u BiH nije moguće plaćati u kunama i eurima svi trebaju pravovremeno nabaviti bosanske konvertibilne marke (BAM-ove). One se mogu kupiti u mjenjačnicama u Zagrebu, u mjenjačnici u Rose-centru u Začretju, ili se mogu naručiti u Zagrebačkoj banci (u pravilu ih se čeka nekoliko dana). Cijena im je oko 3,80 kn za 1 KM. U BiH se prilikom mijenjanja za 1 € dobiva 1,96 KM. Predlaže se nabaviti barem 20-ak KM, ovisno o tome koliko tko namjerava potrošiti za hranu, piće i ostalo.