Čvarci – omiljena poslastica svih generacija
Iako ih se može jesi cijele godine, čvarci se smatraju zimskom hranom koja se priprema krajem jeseni. Iako su nekada slovili kao hrana siromašnog čovjeka, danas se oni u raznim prodavaonicama mogu naći po nevjerojatno visokim cijenama. Mnogi se slažu da nisu okusom i teksturom niti malo nalik domaćim čvarcima, pa je jedino riješenje – pripremite ih s nama.
U subotu, 30.11.2019. organiziramo CVIRKIJADU, cjelodnevnu pripremu čvaraka, od rezanja špeka do završnog prešanja.
Neka nebudu niti preveliki niti premali, rezani na kockice, dobro promješani i stručno prešani. Uživajte u okusu djetinjstva!
Čvarci se mogu posluživati kao samostalno jelo, uz malo kruha i luka, a ako ih jedete kao grickalicu, pivo će se dobro slagati sa njima. Dakako da su prirodna, hladno prešana ulja poput maslinova i suncokretova na vrhu top liste najpoželjnijih masnoća. No može im se pridružiti prirodna svinjska mast kojoj su se vratili mnogi nutricionisti i kuhari.
I ne zaboravite, poput svinjske masti i čvarci su dio hrvatske kulinarske tradicije.