ĆIĆARIJA (Žbevnica, 1014 m n/m)

PLANINARSKO DRUŠTVO STRAHINJČICA POZIVA NA IZLET: ĆIĆARIJA (Žbevnica, 1014 m n/m) u NEDJELJU, 24. RUJNA 2017. GODINE

Ćićarija je vapnenački vijenac na sjeveru Istre. Od ostatka Istre izdvaja se većom nadmorskom visinom i hladnijom klimom. Ćićarija je slabo naseljena i dijeli se na manji slovenski i veći hrvatski dio. Priroda je tu izuzetno očuvana. Najviši vrh je Veliki Planik (1272 m). Ćićarija (tal. Ciceria, Monti della Vena), brdovita visoravan u sjevnom i sjeveroistočnom kopnenom dijelu Istre. Pruža se u dinarskom smjeru od sjeverozapada (zaleđe Trsta i Kopra) na jugoistok (zaleđe Rijeke i Opatije). Duga je oko 45 km, a široka 10 do 15 km (površina oko 500 km2), prosječno visoka 700 do 800 m. Njezin je zeleni pokrov isprekidan bijelim liticama, pa se taj dio Istre naziva i Bijela Istra u užem smislu.

PLAN POHODA: Okupljanje na parkiralištu kod Hušnjakovog u 5:45 sati. U 6:00 polazak autobusa prema Istri. Dolazak u Počekaje oko 9 sati i početak uspona prema Planinarskoj kući na Žbevnici Putem prolazimo kroz ćićarijsko selo Slum s prastarom šupljom lipom, slijedi kraći odmor te dalje preko sela Brest do Planinarske kuće (opskrbljena samo toplim napitcima). Odmor i okrijepa. Oko kuće ima nekoliko izvora pitke vode. Završni uspon na Žbevnicu traje nekih sat vremena. Sam hrbat je zaobljen, širok i predstavlja pravi prirodni botanički vrt. Vrh se izdaleka prepoznaje po malom, umjetnom, kamenitom povišenju, pokriven je pitomom livadom i ne daje dojam visine ali pogled s njega je čudesan. Cijela Istra kao na dlanu od Ćićarije, Plominskog zaljeva, sve do Tršćanskog zaljeva.  Ako puše bura i zrak je bistar u daljini se vide Alpe a još dalje strše talijanski Dolomiti. Vrijeme za zajedničku fotografiju i povratak polukružnom stazom pored doma i dalje do autobusa u Počekajima (oko 2:30 sata hoda). Ovisno o raspoloživom vremenu mogućnost obilaska Huma, najmanjeg grada na svijetu. U 17:00 sati polazak za Krapinu. Očekivani dolazak u Krapinu oko 20:00 sati.

 

Vrijeme hoda: 6-7 sati

Zahtjevnost: kondicijski umjereno teška, tehnički nezahtjevna

 Troškovi: Prijevoz: 140,00 kn po osobi na bazi 35 učesnika, 110,00 kn na bazi 51 učesnika. Obzirom na prijavljeni broj sudionika moguće su manje korekcije cijena – rješava se na licu mjesta. Za prijavu je obavezna uplata novca za pokriće troškova prijevoza (140,00 kn) do popunjena autobusa, a najkasnije do 21. rujna 2017. godine (četvrtak) do 15:00 sati. Uplata u trgovini Samoizbor, Magistratska 12, Krapina (gosp. Krkalo Branko). Prednost imaju članovi PD „Strahinjčica“

OPREMA: standardna planinarska, hrana i piće iz ruksaka.

VODIČ: Emil Borlinić, 091 576 6406

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča. Vodič izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

Predsjednik Društva: Miro Klasiček